The Great Gatsby party u New Yorku

Svi smo mi kao mali maštali o balu, princu i princezama te kako bi to izgledalo da je sve kao u bajci, kao na televiziji, kao na knjizi. Neki su razmišljali o različitim razdobljima, možda barok, renesansa, možda 20-te, možda rock'n'roll koncert 70-ih, ali meni se pružila prilika otići na zabavu iz 20-ih.

Nakon hit filma The Great Gatsby s Leonardom DiCapriom, takve su zabave postale “thing” u svijetu pa tako i u New Yorku. Iskreno, ne znam da li bi mi bio toliko dobar da Leonardo ne glumi. Ne trebam ništa pisati detaljno o filmu jer vjerujem da su ga svi pogledali - dobro nije Titanic, ali je u tom rangu. Bez dobre knjige, nema ni dobrog filma. F. Scott Fitzgerald sve je tozamislio davne 1925. godine pa se tako ova knjiga uvrstila i među lektirama u američkim školama. Kako to biva, nesretnik nije bio popularan s knjigom za vrijeme života, već se proslavio nakon smrti.

Tipični ljubavni trokut. Milijunaš Jay pokušava opet osvojiti svoju ljubav iz mladosti Daisy na sve moguće načine. Jedan od tih načina bio je organiziranje najboljih partija u njegovoj vili ne bi li i ona došla pa da se jednostavno i urbano rečeno, bare. To je poput onoga kad znaš u kojem klubu će večeras simpatija izaći pa se tamo nacrtaš tik uz njegovo društvo, a sve slučajno. Ili možda pozoveš pola ulice doma dok su tvoji na moru pa razorite kuću do temelja. Been there, done that.

E sad te “lude dvadesete” su se nazivale i doba art decoa kada je žena bila glavni potrošački akter. One su bile spremne mijenjati modu. Popularne su bile haljine s resicama, bižuterija te tamna šminka na očima uz visoke tanke obrve... Za muškarce prsluci i kačkete, puloveri na V izrez i popularni svečani frak. Po toj su šabloni već drugu godinu u New Yorku organizirali zabavu The Great Gatsby, sve u stilu 20tih. Mjesto radnje: Svečana sala Capitale - prostor bivše banke sagrađen 1893. godine koji je savršen za ovakvo događanje, a ja sam se sredila bolje nego za rođakove svatove, ono sva šljaštim!

Pokupovala sam sve na Amazonu, express delivery skupila ekipu i ajmo u 20-e! Sva sreća, sve je štimalo od prve. Kupila sam si čak i onu cigaru od 3 dolara iako ne pušim samo da budem autentična kao Marlene Dietrich. Frizuru sam radila u jednom salonu na 2. aveniji, ali trebala sam joj nacrtati kako da me isfenira - uvija s onim uvijačem, ali je zapravo “odvija”! Uzela sam stvar u svoje ruke i skoro sve sama sredila. Zbog nje sam malo i kasnila pa sam bila napeta kao strijela. Barem me nije davila s onim pitanjima "odakle sam, koliko sam ovdje i planiram li ostati". Sad bih stavila onaj emoji što prevrće očima, ali ne mogu. Ostavila sam joj 100 dolara za tu kosu! Not funny.

Moj Gatsby nije smio pisnut jer sam već bila nervozna od frizerke pa smo se u tišini vozili do Lower East Sidea gdje su nas čekali Diana i Filip, obučeni kao da su sad ispali iz filma. Ona se isto kao i ja šljaštila s perjem u glavi i crvenim mat ružem, a on u elegantnom odijelu s leptir mašnom. Gospoda. Digresija. Jed(i)na stvar koju ne volim kod Lower East Side jest vjetar koji ne da puše, već raznosi. Još sam naravno bila samo u bijeloj bundici da budem ori điđi. Sva sreća hodali smo samo jedan blok.

Kad smo došli ispred zgrade i kada sam ugledala one predivne bijele, stare aute nije mi bilo više hladno, već smo se opalili slikati bez prestanka. Crveni tepih kao doček na ulazu, odmah te razmazi. U predvorju se nalazila velika boca šampanjca i kristalne čaše naslagane u piramidu - ovo je bilo djelo nekog jako strpljivog i preciznog. Samo su se izmjenjivali outfiti ispred i sijevali blicevi s veselih lica uzvanika. Mislim da sam imala već 50 slika prije nego što sam ušla u glavnu dvoranu. Tipično.

Sve je izgledalo tako svečano i autentično. Sve sam si mislila da ću negdje vidjeti Lea/Gatsbya. Veliki zastor je dijelio svečani podij na kojem su se svi već lagano njihali u ritmu modernog jazza. Sad da me pitate koji je to ja bih rekla house glazba i neki stari hitovi, nisam neki stručnjak, ali ista glazba kao i u filmu. Na baru su služili određene koktele tako da nije bilo izmišljanja lol. Ubrzo je voditelj ušutkao DJ-a i počele su plesne točke s plesačicama koje su se skrivale ispod onog perja i povremeno izvijale gole dijelove tijela… Sve su bile lijepe i jako bijede, jedna na drugu nalik. Odijelo ne čini čovjeka, ali naglasi određenu ljepotu na damama. Nećemo se lagati.

Nakon plesnih točaka, odradili smo mannequin challenge svi skupa u prepunoj sali što mi je bilo posebno drago. Nismo se micali minutu, a kamere su sve to uhvatile. U pravim 20-ima su sigurno su imali neku drugu foru. Kao "tko može popiti više gina, a da ne izgleda pijan" ili tako nešto. Prohibicija.

Dok smo tako plesali na house hitove i ja sam izvodila svoje vratolomije, otpala mi je ručka na torbici. Koja sam ja štetočina. Uvijek moram nešto pokidati kad sam vani. Sve je dobro dok nije štikla, a bilo je i toga. I da, ostala sam vani unatoč tome. Do kraja. Kad smo kod kraja, na kraju smo shvatili da znamo DJ-a pa smo mu se malo bliže popeli i nabacili selfie. Eto, ta me čarolija koštala 95 dolara, manje nego glupa frizura. Fun.

With love, Agatha

The Great Gatsby Party New York 2016

Slični članci: