Najbolje turističke destinacije za sve ljubitelje hrane

| Travel |

Top 10 destinacija za sve obožavatelje dobre hrane
Top 10 destinacija za sve obožavatelje dobre hrane

 Neki ljudi putuju da vide krajolik. Drugi putuju zbog kulture i običaja. A neki zbog hrane. Krivi smo! I premda je lista top kulinarskih destinacija diljem svijeta nevjerojatno duga, postoje određena mjesta na svijetu koja uistinu treba posjetiti zbog neodoljive hrane o kojoj ćete pričati još godinama... U nastavku donosimo top 10 destinacija diljem svijeta koji bi svaki pravi foodie trebao imati na svojoj "bucket listi"

PARIZ

Svježe palačinke, hrskavi croissanti i baguetti netom izašli iz pećnice - niti jedan put u Pariz nije potpun bez dnevne doze poslastica iz brojnih pariških kafića, slastičarnica i pekara. U možda najpoznatijoj pekari Poilâne, kruh se još uvijek pele u antiknoj pećnici na drva. Trebamo li uopće spominjati francuska vina?

WE HEART IT
WE HEART IT

TOKIO

Fun fact: jeste li znali da se najveći broj restorana na svijetu s Michelinovim zvjezdicama nalazi upravo u Tokiju? I pritom mislimo na puno više od sushija. Vruće zdjelice ramena, udona i tonkatsu svinjetine. Naručite omakase meni s bilo kojeg štanda na ribarnici Tsukiji i shvatit ćete zašto. Probudite se rano (kada kažemo rano mislimo 3 ujutro) i u Sushi Daiju ćete uživati u najboljoj sirovoj ribi koju ste ikad kušali. Poznati kuhar Yoshihiro Narisawa u svom restoranu Narisawa oduševit će vas jelima inspiriranim francuskom kuhinjom, ali pazite - trebate rezervirati mjesto mjesecima unaprijed.

NICK'S PICS
NICK'S PICS

BARCELONA

Svježa morska hrana, popularna paella, nezamjenjive tortilje i tapasi te naravno, sangria. Što nam više treba? Odvojite jedno popodne za degustaciju ulja u obližnjim maslinicima te svježoj ribi četvrte generacije ribara La Boquerije.

T-STYLED ME
T-STYLED ME

TOSKANA

Svi znamo da Talijani svoju hranu i vino shvaćaju jako ozbiljno. I dok su talijanski sladoled, rižoto i pizza sigurno dio svakog putovanja, za pravi autentični doživljaj morat ćete se malo više potruditi. Primjerice, Firenca ima Ora d’Ariju - restoran koji krasi Michelinova zvjezdica, a poznat je po špagetima s dimljenom buffalo mozzarellom i panzanellom. S druge strane, lučki grad Livorno poznat je po torta di ceci - uličnoj hrani napravljenoj od brašna slanutka koje ima okus poput tortilje. Opcija je bezbroj!

INSALATA MISTA

BANGKOK

Miris limunske trave, metvice i kokosovog mlijeka u zraku ovdje ne možete izbjeći. U Bangkoku, ulična hrana jednako je dobra kao i haute kuhinja. Lokalni favorit svakako je Supanniga Eating Room, gdje nećete moći prestati sliniti nad najukusnijim rakovima koje ste ikad probali. 

 

CHASING A PLATE
CHASING A PLATE

 

NEW ORLEANS

Slovi kao američki grad s najukusnijom hranom. Pržene kamenice, étouffée račića i jambalaya samo su neka od egzotičnih jela koja MORATE probati ako se nađete u ovom gradu. Također, morate posjetiti Cafe Du Monde, svjetski poznat po prženom desertu nalik fritulama, koji proizvode još od davne 1862. godine.

THE HUNGRY NOMAD
THE HUNGRY NOMAD

HONG KONG

Bivša britanska kolonija obožavana je kulinarska destinacija zbog istočnjačkih okusa uklopljenih u zapadnjačka jela. Tim Ho Wan restoran je s Michelinovom zvjezdicom, a u The Chairmanu poslužuju najpoznatije kineske gljive. 

ANAKJAJAN
ANAKJAJAN

 

KOPENHAGEN

U 2014. godini, Noma je proglašena najboljim restoranom na svijetu, a njezin šef kuhinje René Redzepi postao "bog hrane". Praktički je nemoguće ovdje dobiti rezervaciju, ali srećom glavni grad Danske ima još puno toga za ponuditi. Smørrebrød je fancy danska riječ za sendvič - a najbolji je onaj u Aamannsu. Sve dobro zalijte s pivom iz svjetski poznatog Mikkeller Bara.

LA PITANZA Y YO
LA PITANZA Y YO

 

FEZ

S obzirom na količinu utjecaja pod kojima se nalazi (Francuske, Afrike i Bliskog istoka), hrana ovog Marokanskog grada neće vas ostaviti ravnodušnima. Manje turistički privlačan, ali puno autentičniji od Marrakecha, na ulicama Feza pronaći ćete šarene začine i divno glineno posuđe. Možete i naučiti pripremiti izvorna Marokanska jela - harira juhu i Berber palačinke, na jednoj od mnogobrojnih radionica kuhanja u lokalnom Café Clocku. 

PLAN-IT FEZ
PLAN-IT FEZ