Futuristički McDonalds u Gruziji

Futuristička arhitektura zgrade McDonalds u Gruziji by američki arhitekt Giorgi Khmaladze

U zadnjih nekoliko godina mogli smo primijetiti totalni redizajn McDonalds restorana. Od crveno-zlatnog logotipa i zaštitnih boja, pomalo spooky klauna kao maskote te klasičnog američkog uređenja sa plastičnim stolovima do zeleno orijentiranog restorana brze prehrane, smirenijih boja prirode – smeđe i zelene, modernog, dizajnerskog uređenja restorana i arhitektonskog pristupa restoranima.

U Hrvatskoj su polako, ali sigurno gotovo svi restorani modernizirani, a vijesti i fotografije koje nam dolaze iz Gruzije pokazuju kako McDonalds ne namjerava stati s modernizacijom već joj se okreće jače nego ikada. Naime, u gruzijskom  obalnom gradu Batumi zasjala je veličanstvena McDonalds zgrada i benzinska pumpa u jednom za koju je zaslužan američki arhitekt Giorgi Khmaladze.

Futuristička arhitektura zgrade McDonalds u Gruziji by američki arhitekt Giorgi Khmaladze
McDonalds u Gruziji

Ova sjajna zgrada odlično se uklapa u novo urbanizirano područje Batumija, a osim McD restorana i benzinske pumpe uključuje i prostor za rekreaciju i bazene. S obzirom da se radi o neobičnoj kombinaciji restorana i benzinske pumpe, arhitektonsko rješenje ovdje je vrlo zanimljivo. Pazilo se da je prostor za objedovanje u potpunosti izoliran, i fizički i vizualno, od prostora s automobilima.

Sam restoran je napravljen u više razina koje čine takozvane palube koje imaju pogled prema prirodi odnosno vanjskom,  polu-zatvorenom djelu koji je zaštićen od vanjske buke i koji pruža ugodno sjedenje na svježem zraku.


Slični članci: