Zašto je spavanje u mraku dobro za zdravlje?

U doba tehnologije vrlo čest način završetka dana je čitanje knjige s iPada ili pregledavanje fotografija na Instagrama koje su samo objavili prijatelj.

Međutim, znanstvenici upozoravaju na posljedice spavanja bez isključivanja naših elektroničkih uređaja, visoku koncentraciju valova koje emitiraju i koji utječu na hormon melatonin koji nam daje signale kada je vrijeme za spavanje.

Nedavna istraživanja pokazuju da izloženost plavim izvorima svjetlosti u negativno utječe na naše prirodne cikluse. Također se proučava i pretpostavlja da moderna tehnologija noću utječe na razvoj pretilosti, jer,u mraku naše tijelo povećava razinu leptina, hormona koji pomaže u kontroli gladi i pridonosi dužem ciklusu spavanja. Brojni su eksperimenti pokazali da noćna svjetla utječu na ne povećanje razine leptina, što uzrokuje gladi tijekom noći i potrebu konzumiranja hrane. Istovremeno, plavo svjetlo uzrokuje oštećenje mitohondrija, što se pripisuje bolestima kao što su pretilost, rak, dijabetes i depresija.


Slični članci: