U zdravlju i u bolesti

Gripa

Zadnjih dvadesetak godina redovito svake sezone u potpunosti kapituliram pred najezdom trendovskih gripica, prehlada i ostalih najezdi, međutim moram priznati da čak i ja kao iskusni veteran, ovakvo nešto nisam još doživjela u svojem bogatom opusu. Dakle, naravno u najburnijem razdoblju svih svojih obveza, što poslovnih što privatnih, moj organizam me odlučio izdati i predati se odurnoj bakteriji zvanoj streptokok. Ovo možete očekivati od maločas spomenute boleštine:

1. POČETAK KRAJA

Nema najave. Jednostavno u jednom trenutku veselo prepričavate prijateljici šaljive zgode svojeg vikenda i već u sljedećem je vaš gutljaj kave ekvivalentan gutanju satara. Panično priupitate za Septoletu, naravno nitko je ne posjeduje, ispričavate se sa kave i odlazite doma.

2. LAGANA GROZNICA

Obzirom da je vaše grlo kao prva linija obrane već  palo brže od morala djevojaka u Gajevoj, vaše tijelo se odlučuje boriti i to u obliku groznice. Sve započinje kao lagana hladnoća, a završava buncanjem u taksiju s drhtavicom do tolike mjere da siroti čovjek misli kako imate Parkinsona.

3. ŠUTNJA JE ZLATO

Čak i ako netko pored suznih očiju, crvenog nosa, drhtavice i činjenice da se lagano talite na temperaturi od blagih 40 stupnjeva nije mogao zaključiti da ste bolesni – e pa morat ćete mu to objasniti pantomimom jer se više ne možete vokalno izražavati. Ali uopće. Gutanje ne dolazi u obzir, samo disanje je veliki problem, tako da ni najednostavnije riječi čak ni izgovorene šaptom naprosto ne dolaze u obzir. U ovoj fazi počinjete shvaćati koliko ste zapravo elokventna osoba bili i ovisno o sposobnostima i talentima ljudi koji vas okružuju, krećete u istraživanja alternativnih mogućnosti kako da se izrazite. Ja sam odabrala pantomimu i to se pokazalo kao jako loš odabir, budući da moji ukućani nisi bili nešto pretjerano pronicljivi i usprkos činjenici da sam svoj talent pantomime dovela do savršenstva, jednostavno se nismo sporazumjevali. Kad sam htjela čaj, dobila sam juhu, kad sam htjela toplomjer davali su mi septolete, ja sam jednostavno sve to prihvaćala jer mi se usitinu nije dalo likovno izražavati, a i realno, sve “krivo” što su mi dali, vrlo brzo mi je i zatrebalo.

4. PRISILNA DIJETA

Stravična posljedica. Koliko god da ste gladni, mogućnosti su vam ograničene na tekućinu. Ne tekuću hranu – tekućinu. Dakle varijacije na temu čajeva i juha. I to naravno sobne temperature, jer hladno ne smijete, a od vrućeg vam nadolaze suze na oči od bolova. Dakle sve je mlako, vodeno i istog okusa, urnebesno boli, prati vas kronična glad, a jedino što više od života želite je nešto pohano.

5. ŽIVA VATRA

Temperatura koju vaše tijelo preuzima. Od 37 do 41 stupanj u manje od 15 minuta. Čudesno. I što je najgore, bolno ste svjesni svakog stupnja gore. I onda naravno ono najgore – tuširanje hladnom vodom. Pa ni jedan od gore navedenih problema se ne može mjeriti s tuširanjem hladnom vodom. Čovjek  jednostavno poželi odustati i ne znam... otopiti se u miru.

Jasno da kako ste već propustili vikend, po mogućnosti neki rođendan ili bitan sastanak, svi simptomi naprosto nestanu kao rukom odnešeni, ali vas upozore kako morate mirovati još neko vrijeme. Taman toliko da propustite sve još jedamput. Za svaki slučaj.


Slični članci: