Tjedni pregled društvenih događanja

Unatoč snijegu koji je prošli tjedan zabijelio Lijepu našu, u Hrvatskoj su se održala brojna društvena i kulturna događanja koja vam donosimo u nastavku u našem tjednom pregledu društvenih događanja.

Izložba slika Mare Bratoš

Otvaranje izložbe Mare Bratoš

Prošli je tjedan u Galeriji Karas svečano otvorena izložba fotografija Mare Bratoš o nastanku predstave ''Vučjak'' u režiji Ivice Buljana u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu tijekom studenog i prosinca prošle godine. One su autoričin doprinos u oslikavanju susreta dramskog rukopisa sa našom suvremenošću. Na njima je zabilježeno vrijeme pokusa, predstava i ono vrijeme koje  spaja umjetničke doživljaje u percepciji gledatelja. Izložbu su prigodnim govorom otvorili intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

Otvaranje izložbe Mare Bratoš

Izložbu su među prvima pogledali brojni Marini prijatelji i kolege poput: Ive Mihalić, Lane Barić, Kristine Krepela, Loredane Bahorić, Zvončice Vucković, Nikše Kušelja, Damira Markovine, Nenada Korkuta, Mirana Kurspahića i brojnih drugih.

Otvaranje izložbe Mare Bratoš

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku, prije 17 godina diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Svoje je radove do sada izlagala na nizu samostalnih i skupnih izložbi, među ostalim, u galerijama Račić, Karas, u zagrebačkom MSU-u, u galeriji PM HDLU-a, u Umjetničkoj galeriji i u galeriji Otok u Dubrovniku. 

Izložba se realizira unutar ULUPUH-ovog programa u Galeriji Karas i moći će pogledati do 15. veljače, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Otvorenje Body & Mind Studija, ovlaštenog edukacijskog centar za izobrazbu trenera i vodeći regionalni studio za mindbody tehnike 

Otvaranje Body and Mind studia

Body & Mind Studio, ovlašteni edukacijski centar za izobrazbu trenera i vodeći regionalni studio za mindbody tehnike,  otvorio je prošli tjedan vrata novouređenog prostora u Zagrebu, u Vukovićevoj 11. Vlasnicima studija Mireli Anić i Igoru Blažinčiću, na svečanom otvorenju pridružili su se i Matteo Cetinski, glumice Nataša Dangubić, Iva Mihalić, Ana Begić, Daria Lorenci, Vanda Winter, mladi nogometaši NK Dinamo te brojni drugi uzvanici.

Svojim se konceptom rada i interijerom razlikuje od svega postojećeg na tržištu. Uređenje novog studija potpisuje Matteo Cetinski, koji je svojim dizajnom učinio Body & Mind Studio atraktivnim mjestom za mindbody tehnike. Prekrasni i prozračni interijer novog prostora ispunjen je toplom energijom i sinergijom cijelog Body & Mind tima. 

Body & Mind Studio je mjesto za ljubitelje kretanja, zdravog života, pozitivne energije i veselja. Vlasnica Body & Mind Studija najpoznatija je hrvatska Pilates trenerica Mirela Anić, koja svoju ekspertizu potvrđuje kao jedini međunarodni edukator pilatesa u regiji te jedini Pilates trener koji sustavno radi s nizom profesionalnih sportaša. Nakon skoro 12 godina rada, Mireli se pridružuje kondicijski trener Igor Blažinčić te ovaj dvojac kreira i realizira novi pristup treningu - kombinaciju mindbody tehnike s kondicijskim sadržajima. 

2CELLOS promovirali album "Celloverse" i svoj dokumentarac

2CELLOS promocija novog albuma

2CELLOS, Luka Šulić i Stjepan Hauser, proveli su vikend iza nas u Zagrebu kako bi izlazak “Celloverse” albuma proslavili s hrvatskim obožavateljima i medijima iz Hrvatske i Slovenije. Vjerni obožavatelji su s nestrpljenjem u prepunom Aquarius Music Shopu iščekivali potpis na njihove primjerke CD-a i naravno fotografiju.

U CineStaru Zagreb održana je promocija albuma “Celloverse” nazvanog po njihovoj autorskoj pjesmi. Čelisti su naglasili da je ovaj album povratak njihovim korijenima, a početak tog novog “rođenja” nakon dva albuma, počeo je spotom za pjesmu “Thunderstruck” koji je do sada pogledan više od 33 milijuna puta na YouTubeu.

Film "From Pula 2 Pula" prati Stjepana Hausera i Luku Šulića ulicama Stjepanovog rodnog grada – Pule. Kamere su zabilježile neke od vrhunaca na koncertu u prepunoj pulskoj Areni, pripreme za koncert  i kratku priču o njihovim počecima. Prisjetili su se naravno spota "Smooth Criminal" snimljenog spontano, na brzinu i u skromnim uvjetima, koji je ih je s You Tubea lansirao u zvijezde.

Album "Celloverse" je prvi na Billboardovoj listi klasične glazbe i na Billboardovoj listi klasičnih crossovera. U samo nekoliko dana prodaje, Celloverse se popeo na #5 top liste najprodavanijih inozemnih albuma u Hrvatskoj.

Gala koncert sopranistice Kristine Kolar

Koncert sopranistice Kristine Kolar

Gala koncert sopranistice Kristine Kolar, riječke primadone i hrvatske operne zvijezde koja uspješno gradi međunarodnu karijeru prošli tjedan izazvao je pravo oduševljenje kritike i publike u prepunom gledalištu HNK Ivana pl. Zajca. Dugi aplauzi i brojni povici bravo! razlijegali su se kazalištem za riječku opernu divu koja je nastupila uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca te goste: tenora Žigu Kasagića, baritona, inače njenog supruga Roberta Kolara te basa Sinišu Štorka, a pod dirigentskim vodstvom maestra Nikše Bareze.

Predivna sopranistica koja je očarala „toplom bojom glasa, melodioznim zapjevima i savršeno izrađenom dinamikom kao i besprijekorno čistim visinama“, blistala je u kreacijama Jurja Zigmana, dvjema haljinama dizajniranim upravo za ovu prigodu.

Početak fašnika u Samoboru

Šrvi vikend samoborskog fašnika

Prvi dio programa prve nedjelje 189. Samoborskog fašnika bio je veseo, šaren i razigran jer njime su dominirale grupe samoborskih dječjih vrtića, gosti iz drugih gradova i dječji zborovi. Tako su publiku u nedjeljeu na glavnom samoborskom trgu zagrijali dječji zborovi, a nakon njih svoje su filmske motive pokazali najmlađi iz 17 grupa samoborskih vrtića te gosti, tj. gotovo 1000 malih maski. Svi oni pokazali su prekrasne maštovite maske  te dobili poklon pakete sponzora te izlet autobusom. Mališanima su podršku dali Klaun Ludekdječja Sraka, a sve je još razveselio nastup Ivane Radovniković i njene Bajke u pjesmama te nastup Plesnog kluba Balans. Nezaobilazni dio u ovom dječjem filmu bio je Srakafest i predstave za djecu Šarenog svijeta te program pričaonice i likovne radionice Špelunkice, uz poseban program u fašničkom šatoru.

Nakon što su nedjeljno jutro obilježili klinci i klinceze iz samoborskih vrtića, popodne su glavnu ulogu na 189. Samoborskom fašniku u Letu iznad Srakinog gnezda preuzeli mjesni odbori, koji su fašničkoj vladi – Princu Fašniku, Sraki, Sucu i Fiškalu - pripremili    pregršt akcijskih i zabavnih scena te dvosmislenih i nedvosmislenih šala i pošalica. Tako su Trgom fašničkih velikana u prvoj povorci prodefilirala brojna alegorijska kola pet mjesnih odbora koji su podsjetili na filmske uspješnice u stilu pirata, mundira, zadrugara iz Vlaka u snijegu, ljubavnih vratolomija iz Malog mista te popularnih junaka i antijunaka. Sve su još dodatno začinili i zabavom na Etnocestu u Livadićevoj ulici, a s njihovim nastupima aktivno su kohabitirali Vid Balog i Denis Bašić.

Večernji dio nedjeljne priče protekao je uz tamburaške glazbe, a u standardnom terminu u 19 i 30 ponovno su se pojavile maskirani i grupe željni sudjelovanja u velikom castingu Slobodne fašničke republike. 


Slični članci: