Temperament je dobar za zdravlje

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rezultati novog istraživanja su pokazali da temperamentnije osobe žive skoro dvije godine duže nego osobe mirnije naravi. Znanstvenici su otkrili da su eksplozivnost i izražavanje i ispoljavanje negativnih emocija ključ za dugotrajno dobro zdravlje

 U usporedbi s tim samokontrola i ustručavanje prilikom izražavanja negativnih emocija mogu imati ozbiljne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. Njemački znanstvenici ispitali su oko šest tisuća osoba i otkrili da oni koji kontroliraju svoje ponašanje i negativne emocije imaju ubrzan rad srca.  To je vremenom rezultiralo visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od razvijanja širokog spektra bolesti, od srčanih oboljenja pa do oštećenja bubrega.

Ipak. znanstvenici kažu da iako ovi ljudi imaju veći rizik od raznih oboljenja, oni se također mnogo brže oporavljaju od raznih bolesti upravo zbog samokontrole zbog koje su disciplinirani i pridržavaju se uputa liječnika.


Slični članci: