Sve je počelo iz strasti prema dobrom pivu, a preraslo je u misiju podizanja kulture pijenja pive

| Lifestyle |

Pričati o pivu više nije šala jer sada su to neke nove dimenzije, okusi i boje ali i riječi kojima se ta ista piva opisuje i stvara. Kultura ispijanja piva postala je vrlo popularna, u svijetu daleko prije nego kod nas jer osim što se fantastično uklapala u muška društva i red napetih utakmica ona se često povlačila kao omiljeno piće građevinskih radnika.

Popularnost je porasla otvaranjem domaćih pivnica gdje se pivo počelo odvajati u nekoliko grana i samim time što smo imali prilike saznati nešto o procesima kuhanja piva nepce je tražilo još novih okusa samim tim ona je postala sastavni dio renomiranih ugostiteljskih objekata kao nešto novo i nešto što se može svojom različitosti baš kao i vino fino uklopiti sa raznim jelima.

U potrazi za najboljom domaćom pivom naišli smo na vrhunskog domaćeg pivara koji nas je izuzetno interesantnim tečajem kuhanja piva uveo u svijet okusa koje danas želimo više nego vrhunsko vino jer znati nešto o pivu znači znati mnogo jer nije piti pivo više otvoriti bocu i piti, mi sada svaku bocu craft piva zovemo njegovo veličanstvo.

Zašto?

Otkrit ćemo vam u razgovoru sa Goranom Kramarićem, ponajboljim hrvatskim pivarom i vođom ekipe iz Pivopisa.

Pripremite kokice i najdraže pivo, ovo će biti jako zabavna priča!

WALL: Nisam sigurna koliko može biti ozbiljan netko o čijem poslu ovise njegova mašta i osjećaj za razliku okusa, Gorane, kada se dogodio moment da je tvoja želja za boljim pivom prerasla u želju da skuhaš pivu sam, mašta ili motivacija? Što je otvorilo čep tvog pivskog putovanja?

Sve je počelo u fascinantnom lokalu ''Hopdevil'' koji se nalazio u Branimir centru do prije koju godinu i nudio ogroman izbor od preko stotinu različitih belgijskih piva. Probavši po prvi put jaka trapistička piva poput Rocheforta ili Westmalle-a ostao sam zadivljen intenzitom aroma i okusa. Do tad mi je egzotika bila popit kakvo pšenično pivo, ali belgijska piva su me impresionirala do te mjere da sam pomislio ako redovnici to mogu proizvesti u samostanu, zašto ne bih i ja probao kod kuće? Naravno, nakon prvog kuhanja shvatio sam koliko je naivno bilo očekivati da će moje prvo pivo biti usporedivo s vrhunskim proizvodom iza kojeg stoje stoljeća tradicije i vještine, ali bio je to okidač koji je sve pokrenuo.

WALL: Pivo ili Piva? Dali je bitna gramatika ili samo taj moment uživanja?

Zanima nas postoji li razlika prepoznavanja okusa kod žena i muškaraca?

Iako često pokušavam detaljno secirati pivo, pa ga zatim i što preciznije opisati, sve to pada u vodu ako se izgubi zadovoljstvo uživanja u pivu. Ne volim se upuštat u rasprave oko gramatike na društvenim mrežama, pa ću radije ''lajkati'' fotku kakvog finog piva bez obzira na to piše li ''pivo'' ili ''piva'' u postu.

Što se prepoznavanja okusa tiče, nema nekog pravila ili ga barem ja nisam primijetio. Na natjecanjima kućnih pivara u Hrvatskoj imamo 50-tak aktivnih sudaca, kako žena, tako i muškaraca, od koji su neki vrhunski suci ili sutkinje, nekima to možda ide mrvicu teže, ali sve je to dosta individualno i ne veže se uz ustaljene muško-ženske stereotipe.    

WALL:Prodaje li pivu dobra omotnica? Objasni nam kako u izlogu od stotine piva odabrati nešto zbog čega nećemo požaliti?

Sigurno da je atraktivna ambalaža odličan marketinški alat. Ruka mi sama krene prema Guinnessu kad ga vidim na polici, ali često sam se našao u situaciji da baš najneuglednija boca iz košarice najviše oduševi svojim sadržajem. Jedan prijatelj ima zgodnu uzrečicu koja otprilike kaže ''sto je etiketa ružnija, to je pivo bolje''. Tako da budite spremni na iznenađenja. Ako pak želite bit sigurniji u svoj izbor, sugerirao bih web stranice ili aplikacije poput Untappd-a ili RateBeer-a na kojima korisnici ocjenjuju piva, tako da je sve vrlo strukturirano i uz par klikova na jednostavan način možete vidjeti koje se pivo određenog stila smatra boljim, a koje lošijim.

WALL:Jesi li sklon eksperimentiranju s okusima, koliko daleko može ta avantura otići, može li se reći da je suludo isprobavati dalje od vanilije i cimeta ili postoje začini zbog kojih bi pivska scena mogla postati još interesantnija?

S jedne strane jesam, jer ima nečeg vrlo privlačnog u maštanju o raznim okusima koji će se kasnije spojiti u odlično pivo, ali kod eksperimentiranja često to ne bude slučaj isprve. Obično treba malo doraditi omjere dodatnih sastojaka poput ovih koje ste spomenuli. Za pivo s bundevom i začinima trebalo mi je kakvih 5 pokušaja prije no što sam došao onoga što sam otprilike zamislio. S te strane, lakše se držati provjerenih receptura jer je vjerojatnost da će vam pivo ispasti dobro iz prvog pokušaja puno veća. Rekao bih da će se na tržištu i dalje pojavljivati sve luđe kombinacije sastojaka, od krastavaca do, ne znam, sečuanskog papra s kivijem, ali kad se podvuče crta, redovni konzumenti se prije ili kasnije vrate čistim i jednostavnim okusima vrlo pitkog piva.

WALL: Možeš li savršeno uklopiti dva tebi najdražih piva sa dva najdražih jela?

Pukim slučajem otkrio sam savršenu kombinaciju pikantnog wok-a s piletinom i klasičnog engleskog IPA-a koja me oduševila, no kad bih se trebao opredijeliti za najdraža piva to bi sigurno bili njemački svijetli lageri i njihova pšenična piva koja odlično idu uz mesne specijalitete. Još mi samo preostaje pronaći savršeno pivo za špek fileke!

WALL: U razgovoru sa ljubiteljima piva naišli smo na nekoliko istinskih ljubitelja piva pa smo ih onako usput pitali poznaju li tebe i tvoja djela?

Moramo priznat da smo i prije ovog intervjua zahvaljujući njima stekli dojam da si pravi majstor svog zanata, spreman?

Ana Stunić, Pragma komunikacije:

Goran Kramarić je prije svega vrsni poznavatelj piva, a pogotovo craft scene. Njegovom jednostavnom prezentacijom i umijećem prenošenja znanja o kuhanju piva, otprilike za tri tjedna možete  držati svoje craft pivo. A vjerujte osjećaj je jako dobar. Ja jedva čekam sljedeću radionicu.

Domagoj Jakopović Ribafish, Gastro.hr:

Došlo je vrijeme kada ljudi više ne uzimaju pivo na gajbe nego ga na užas vlastitih djevojaka i supruga proizvode sami u svojim podrumima, garažama i kuhinjama.

Lako je napraviti prosječno kućno pivo, ali za korak naprijed, kvalitetu i znanje, postoje ljudi koji to rade već dugi niz godina i u tome su apsolutno profesionalni i spremni odgovoriti na ama baš svako vaše pitanje.

E pa Goran je jedan od njih, a uz to radi stvarno brutalne pivkane.

„PIPA TI SE NIKAD NE OSUŠILA, LEGENDO“!

WALL: A sada za kraj ove avanture s mjehurićima samo reci gdje i kad!?

Tečajevi se na mjesečnoj bazi održavaju u Zagrebu i Rijeci uz prilično velik interes. Sve više ljudi želi savladati tehniku proizvodnje piva u kućnim uvjetima i drago mi je da je to tako. Danas je toliko lako doći do sastojaka i opreme da je samo na vama hoćete li od toga napraviti osrednje ili vrhunsko pivo. Iako je proces izrade piva jednostavan, ipak zahtijeva određene kontrolirane uvjete koji čine presudnu razliku. Na Understand.beer tečaju možete naučiti puno korisnih informacija pomoću kojih ćete izbjeći početničke greške i skratiti si put do vrhunskog piva.