Rolls Roysov najljepši automobil svih vremena

Malo je automobila koji u sebi nose tu dozu dramatičnosti i elegancije kao što je ima Rollsov Jonckheere Coupe. Zbog njegove dužine, neobičnih krivulja i predimenzioniranih dijelova ostali se dosadni prije-ratni automobili pored njega mogu sakriti. Punog naziva Rolls Roys Phantom I Aerodynamic Coupe jedan je od kultnijih primjeraka auto dizajna u povijesti ove industrije.

Zbog rizika (trošak proizvodnje i neobičan dizajn) koji je donio u ono vrijeme, za nas je ovaj Rolls-Royce najupečatljiviji i najljepši od svih u povijesti. Ovaj automobil bio je predviđen za ekscentrične bogataše tijekom Art Decoa i sa svojim modernim i matematičkim oblikom pravi je predstavnik ovog pokreta. Najzanimljiviji dio ovog automobila su njegova okrugla vrata zbog kojih je ovaj automobil dobio i naziv „The Round Door Rolls”.

Rolls Roys Phantom I Aerodynamic Coupe

Otac i sin Jonckheere ovo su ekstravagantno vozilo osmislili 1935. godine u Belgiji kada su odmah za njega dobili i "Prix de Cannes" nagradu za dizajn. Nažalost ovaj model nikada u povijesti nije u potpunosti zaživio jer je jedini primjerak uništen tijekom Drugog svjetskog rata. Mnogo se puta od tada ovaj model reinterpretirao, sastavljao i izbacivao u privatnim serijama, ali nikad u masovnoj proizvodnji.

Restauriran originalni Rolls Roys Phantom I Aerodynamic Coupe

Sada je nakon 78. godina od njegove proizvodnje dobio i novu, moderniju verziju za koju je zaslužan dizajner Ugur Sahin koji je dobio tu čast reinterpretirati ovaj kultni dizajn. Sahin se držao originalnog dizajna koji je samo modernizirao, a jedna od najvećih promjena dogodila se na prednjem dijelu vozila gdje su svijetla razmještena niže prema branicima te sražnjem gdje je takozvana peraja skroz smanjena.

Rolls Roys Phantom I Aerodynamic Coupe

Dizajner zajedno s Rolls Roysom pregovara s investitorom koji bi uložio u proizvodnju jednog jedinog ovakvog primjerka, no valja imati na umu da je original napravljen u neka druga vremena, kada automobili nisu bili tako brzi. Stručnjaci smatraju da bi ovakav automobil bio pravo umjetničko djelo koje bi prkosilo novom vremenu i tehnološkim inovacijama. Bilo kako bilo, mi ga smatramo najljepšim automobilom koji smo ikada vidjeli, barem na slici i nadamo se da će na svijetu postojati barem jedan. 


Slični članci: