PSA Peugeot Citroen predstavio revolucionarni automobil na zrak

Rukovodstvo francuskog automobilskog giganta PSA Peugeot Citroen vjeruje da do 2016. godine na tržište mogu izbaciti prvo hibridno vozilo koje kao pogon koristi zrak. Znanstvenici zaposleni u ovoj kompaniji kažu da će za prosječnog vozača ovakav automobil smanjiti potrošnju goriva za 45 posto te da bi zbog činjenice da automobil većinu vremena pokreće zrak, potrošnja goriva u naseljenim mjestima bila smanjena do 80 posto.

Sustav radi uz pomoć standardnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem, specijalne hidraulike i adaptiranog mjenjača zajedno s cilindrima komprimiranog zraka koji čuvaju i oslobađaju energiju. Ovakav sistem automobilu omogućava da tijekom kretanja koristi gorivo ili zrak, a može koristiti i kombinaciju goriva i zraka.

Komprimirani zrak bi se koristio prvenstveno u gradovima i naseljenim mjestima, a aktivirao bi se automatski kada brzina automobila padne ispod 70 kilometara na sat. Ova kompanija predviđa da će se do 2020. godine na tržištu naći automobili koji će na jednu litru goriva prelaziti 50 kilometara, prenosi Daily Mail.

Ovaj novi hibridni zračni motorni sistem, prvi koji kombinira gorivo i komprimirani zrak će revolucionizirati tržište hibridnih automobila jer skupe baterije više neće biti potrebne.

Na dizajniranju i izgradnji ovog hibridnog sistema duže od dvije godine radi više od 100 vrhunskih znanstvenika i inženjera. Kada bude u potpunosti razvijen, sistem će moći biti postavljen na većinu obiteljskih automobila, bez promjene njihovog vanjskog izgleda.

Iz kompanije su rekli da uz to što je sistem jeftiniji i ekološki prihvatljiviji, neće stvarati niti dodatni rizik prilikom prometnih nezgoda. Jedva čekamo da ova inovacija zaživi!

Automobil na zrak iz PSA Peugeot Citroena

Slični članci: