Pantone boja za proljeće 2016. godine je...

Pantone boja za proljeće 2016. godine je...
Pantone boja za proljeće 2016. godine je...

 Nakon što je WWD objavio popis top 10 boja za žene i muškarce, recimo samo da će se u 2016. godini sve vrtjeti oko nježnih, umirujućih tonova i boja. Prema stručnjacima iz Pantone Color instituta, "rose quartz" ili nježna, pastelno roza - nalazi se na broju jedan kao boja za proljeće 2016. godinu!

Izvršna direktorica kompanije, Leatrice Eiseman vjeruje da postoji psihološki razlog zašto su ovogodišnje top nijanse umirujuće i nježne. "Činjenica da nas je tehnologija sve toliko zaokupila i postali smo dostupi 24 sata na dan, razlog je zašto nam trebaju umirujuće, nježnije boje. Tehnologija igra veliku ulogu u ljudskim životima zbog čega se ipak ponekad imamo želju isključiti iz svijeta i odmoriti od svega", rekla je u izjavi za javnost.

Ali vratimo se pobjedniku. Preko 22% dizajnera koristilo je rose quartz boju u svojim kolekcijama za proljeće 2016., čime je postala najpopularnijom nijansom za nadolazeću sezonu (prva pratilja je breskvasta). "Ovo je uistinu divna nijansa roze koja će savršeno izgledati na koži i žena i muškaraca", nadodala je Eiseman. 

ZARA / BCBG Max Azria
ZARA / BCBG Max Azria

Slični članci: