Novo istraživanje: problemi u trudnoći mogli bi biti povezani sa spolom djeteta

Trudnoća

Prema nedavnim istraživanjima postoji način kako predvidjeti prirodu trudnoće - no na nju ne možemo utjecati. Istraživanje objavljenom u Health Dayu, žene koje nose bebe dječake češće imaju komplikacije za vrijeme trudnoće, nego one koje curice. Istraživači iz Robinson Research instituta na Sveučilištu Adelaide u Australiji analizirali su više od pola milijuna australskih trudnoća, točnije 574000, između 1981. i 2011. godine.

Komplikacije za vrijeme porođaja mogu uključivati gestacijski dijabetes, preeklampsija (ozbiljno stanje visokog krvnog tlaka) i prerani porod, tvrde istraživači. U odnosu na bebe curice, dječaci imaju 27% veću vjerojatnost da se rode prijevremeno, točnije između 20. i 24. tjedna trudnoće te 17% veću vjerojatnost između 34. i 36. tjedna. Štoviše, žene koje nose dječake imaju 4% veću vjerojatnost da doživite gestacijski dijabetes, i 7,5% veću vjerojatnost da dožive preeklampsiju, prema novim spoznajama.

"Spol bebe ima izravnu povezanost s komplikacija u trudnoći", rekla je glavna autorica studije doktorica Petra Verburg, kako je izvijestio Health Day. Iako razlozi tog nalaza nisu u potpunosti jasni, Verburg sumnja da "postoje vjerojatnosti koje upućuju na genetske čimbenike" koji su u igri. Ako ništa drugo, Verburg vjeruje da ovo istraživanje naglašava važnost prenatalne skrbi na početku trudnoće, kada postoje mogućnosti za žene koje pomažu pri smanjenju rizika komplikacija u trudnoći. 


Slični članci: