Nissan ponovno pomjera granice dizajna

Nissan Resonance

Svojim smjelim futurističkim aerodinamičnim izgledom i štedljivim hibridnoelektričnim pogonom, konceptno vozilo Nissan Resonance predlaže potpuno novi dinamičan i oštar dizajn koji ponovo predvodi trendove segmenta crossovera. Francois Bancon, generalni direktor odjela za proizvodnu strategiju i planiranje kompanije Nissan Motor Co., izjavio je: "Kad su dizajneri radili na osmišljavanju Nissana Resonance, nadahnula su ih nevjerovatna znanstvena dostignuća u tehnologiji i svojstvima materijala. Također su ih inspirirale težnje ljudi koji spremno prihvaćaju inovacije i optimistički su naklonjeni budućnosti. Takvo napredno konceptno vozilo koje eleganciju povezuje sa dinamičnom vožnjom trebalo bi poslužiti baš takvim osobama."

Vrlo dinamičan vanjski dizajn nagovještava da Nissan Resonance ponovo unapređuje segment crossovera. Energične površine kontrapunkt su dinamične fluidnosti i čiste oštrine. Nissanovi dizajneri su nastojali izraziti aerodinamičan dojam koji ističe lakoću ali i zaštićuje, pa su inspiraciju potražili u futurističkoj privlačnosti nadzvučnih putovanja.

Dizajn karoserije sprijeda obilježava V-pokret, koji počinje od prednje maske, prelazi preko poklopca motora i ogleda se u legendarno oblikovanim reflektorima u obliku bumeranga. Karoserija je ojačana markantnim površinama i provokativnim linijama, a istaknuta je tokom kroz vozilo do uzdignuta detalja oko D-stuba. Ti prepoznatljivi detalji nude crossoveru vrlo napredan, ali i prostran dojam.

Jedinstven "plutajući" dizajn krova stvoren je upotrebom tankih, vrlo strmih A-stubova, velikih, neprekinutih staklenih površina i valovitim izgledom D-stupa. Nastali efekat stvara dojam toka stvoren velikim prozorima i općenitom prostranošću kabine. U galeriji pogledajte kako izgleda Nissan Resonance.


Slični članci: