Neobično istraživanje dokazalo da griženje noktiju i nije toliko loše

Nokti

Jedna od najranijih lekcija koje nas uče kad smo mali jest da ne grizemo nokte. Tko zna kakve sve bakterije vrebaju između tog ljigavog procjepa između noktiju i kože. No, što ako sve što smo mislili da znamo o toj nimalo higijenskoj navici nije bilo točno? Prema novoj studiji iz časopisa Pediatrics, griženje noktiju i nije toliko loše koliko smo mislili da jest.

Nakon studije provedene na uzorku od 1037 djece na Novom Zelandu, istraživači su otkrili da vas je griženje noktiju dok ste bili dijete moglo učiniti manje osjetljivima na alergije u odrasloj dobi. Istraživači su pratiti dječje navike kao što su sisanje palca i griženje noktiju u dobi od 5 do 11 godina te ih zatim testirali na tipične alergije tijekom njihovih 30-ih godina. Podaci su pokazali da je samo 31% ispitanika koji su grizli nokte kao djeca testirana pozitivno na alergije.

Voditelj istraživanja Malcolm Sears rekao je da su njegovi nalazi u skladu s teorijom o higijeni koja govori da rana izloženost prljavštini i bakterijama smanjuje rizik od razvoja alergija. No, prije nego što počnete gristi nokte kako biste pojačali vlastiti imunološki sustav, Dr. Michael Shapiro, rekao je kako bi ljudi ipak trebali imati ovo na pameti kad grizu nokte: "Bakterije često zaglave ispod noktiju, a zatim se mogu prenijeti u usta uzrokujući infekcije desni i grla," rekao je. Ostali prirodni načini kako poboljšati imunološki sustav uključuju vježbanje, konzumacija fermentirane hrane i meditacija.


Slični članci: