Najbolji savjeti kako odabrati savršeno ime za dijete

Beba

Odabir savršenog imena za bebu iznimno je osobna stvar, ali za nekoliko stručnjaka koji su se specijalizirali za to (poprilično neobično) područje, riječ je umjetnosti. Tako je nastala cijela nova flota profesionalaca koji su zaduženi za pronalazak najboljeg imena između više tisuća mogućnosti.

Sherri Suzanna, osnivačica njujorške organizacije My Name for Life koja se bavi problematikom i pronalaženjem idealnih dječjih imena, tvrdi kako su joj bile potrebne godine predanog rada prije nego li je otkrila pitanja za intervju kojeg vodi s ljudima koji traže njezinu pomoć. "Roditelji često teško okarakteriziraju vrstu imena koja im se sviđaju - to je kao od nekoga tražiti da vam objasni zašto više voli plavu ili crvenu boju", rekla je Sherri za MyDomaine. "Razvila sam različite tehnike kako bi pomogla identificirati postavke stila, parametre imenovanja pa čak i izvore imena koja nam stvaraju tjeskobu."

Nemojte odabrati ime prije nego što se zapitate ovih 7 ključnih pitanja:

Je li ime popularno?

Trend kratkih, ali i tradicionalnih imena poput Ane, Marka i Ivana obilježio je 2016. godinu u Hrvatskoj kada je riječ o davanju imena novorođenim bebama. Top 10 imena za djevojčice i dječake 2016. u Hrvatskoj bila su: Mia, Lucija, Petra, Ema, Ana, Ena, Lana, Dora, Marta, Sara te Luka, Marko, Jakov, Ivan, Petar, Matej, Gabrijel, Filip, Fran, David. Ako je vjerovati trendovima za 2017. godinu, vladat će vrlo kratka imena kao što su Bo, Lu i Li - dobro, možda malo duža...

Kako ime zvuči u "stvarnim" situacijama?

Probajte na glas izgovoriti ime zamislivši se u nekoj situaciji u kojoj dozivate dijete. Možda na papiru izgleda ljepše nego na glas izgovoreno.

Hoće li izaći iz mode?

Trendovi dolaze i odlaze - važno je da kao roditelji shvatite da ime ostaje zauvijek.

Izgovara li se drugačije u ostalim zemljama i kulturama?

Imate rodbinu koja ne govori istim jezikom kao vi? Nazovete li dijete Hugo, talijanska će ga strana obitelji zvati Ugo (što je nekako i simpatično). Ali razmislite o tome.

Je li jednostavno za slovkati?

Nemojte izmišljati nove načine pisanja običnog imena samo zato da bi bilo drugačije. Ako želite biti originalni, odaberite neko drugo, neobično ime.

Slaže li se ime s vašim prezimenom?

Uvijek kada birate ime izgovarajte ga s prezimenom.

Kako različite generacije reagiraju na odabrano ime?

Ako se sviđa vama, vašoj majci, baki, nećaku i sestrični, odabrali ste dobro ime.


Slični članci: