Najbolja nova mjesta u Zagrebu otvorena u 2017.


Najbolja nova mjesta u Zagrebu u 2017. godini

Zagreb iz godine u godinu postaje sve ozbiljnija europska metropola, otvaraju se cool mali restorančići, ozbiljni restorani, zanimljivi tematski barovi, bistroi, etnički restorani, jazz clubovi, boutique slastičarne, craft pekarnice, sve u svemu - lokali s raznim konceptima, izrazito zanimljivim uređenjem i ugodnom atmosferom. Možemo reći kako se trend otvaranja dobrih mjesta nastavio i ove godine.

Naime, ovo je definitivno bila jako dobra godina za Zagreb jer su otvoreni neki od ponajboljih zagrebačkih restorana i mjesta gdje se može dobro pojesti. U nastavku pogledajte Wall.hr odabir najboljih novih mjesta u Zagrebu otvorenih u 2017. godini:

EL TORO restaurant & bar

Prvi i jedini latinoamerički restoran u Zagrebu, ali i Hrvatskoj svoja je vrata otvorio u proljeće i u vrlo kratko vrijeme sa svojim gastrotaitment konceptom postao je jedan od najpopularnijih i najboljih restorana te najpopularnije mjesto za izlaske u gradu. Unatoč veličini prostora, jer El Toro ima 110 sjedećih mjesta, rezervacije za večere su obavezne, a vikendom postoji nekoliko izmjena stolova, kao i lista čekanja za stolove. Interijer potpisuje Christian Rendulić, a jedna od njegovih posebnosti je zlatna skulptura bika visoka 5 metra koja krasi ulaz u sami restoran.

Chef Mario Mihelj donio je zagrebačkoj gastro sceni jednu posebnu svježinu, a gostima specijalitete poput mariniranog janjećeg filea s kremom od čičoke, glaziranih iberico obraza i svinjskih rebarca, zapečenog lososa s kvinojom i cevichea od brancina. El Toro je restoran koji sam odležava najveću količinu mesa, a i mokri i suhi steakovi su im spektakularni.

El Toro tacos od bikovog repa

Četvrtkom imaju program Tacos večeri, u proljeće su imali Aperitivo srijede dok vikendom imaju standardni party program uz DJ-a Škrinjicu.

TIME PASTRY SHOP by Robert Hromalić

Time slastičarna

Timeova slastičarnica u kojoj slastice potpisuje pastry chef Robert Hromalić zaista je nešto posebno i novo na našem tržištu. Nova razina slastičarstva predstavila je osim jako finih slastica, slastice koje izgledaju poput neodoljivih skulptura. Za ekskluzivno uređenje malog prostora u Teslini bio je zadužen arhitekt Ante Vrban. Robertovi deserti su prema svojim nazivima stari tradicionalni hrvatski kolači, pa tako u ponudi imaju međimursku gibanicu, čupavce, kremšnitu, tart od jabuke, kolač od lješnjaka. No pri prvom pogledu na njegove deserte nikada ne bi rekli da se radi o tim kolačima, za neke čak ne bi ni rekli da se radi o kolačima jer naime, to su prava mala umjetnička dijela, rekli bismo skulpture. Dizajn kolača prati i cjelokupna prezentacija odnosno serviranje u kutije.

DUCK fast bistro

Duck

Mali prostor bivšeg Pizza Cuta preuzeo je Borna Janeš sa svojom ekipom od Pod Zidom gdje je u suradnji s chefom Igorom Gudcem osmislio odličan meni, neka super jela i prije svega odličan koncept. Tako svaki dan ekipa Ducka nakon odlaska na tržnicu osmišljava dnevnu i večernju ponudu jela u kombinaciji s kućnim vinima najpoznatijih hrvatskih vinara rađenim posebno za Duck. Dnevni jelovnik donosi najsvježije i sve sezonsko s Dolca, a mijenja se ovisno o tome što se taj dan pronađe na tržnici. Nedavno se Igor Gudac vratio u Duck s ljetnog rada u Moro beach Stupe i kako čujemo ponovo u Ducku smišlja svašta nešto novo i fino.

BOOGIE/ŠUPA 

Boogie jazz klub u Zagrebu

Prvo se početkom ove godine otvorila Šupa, nešto kao privatni klub u koji ne možete ući bez prethodnog poziva i šifre na ulazu. Jako cool mjesto na koje odlaze jako cool ljudi. Nakon toga je Zagreb konačno nakon puno godina dobio jazz klub kakav zaslužuje, ekipa koja žari i pali zagrebačkim noćnim životom, klubovima i lokalima na čelu s Tomom Ricovom otvorila je Boogie. "Boogie" se prostire na tri etaže te svaka etaža donosi drugu priču i drugačiju atmosferu. U prizemlju se nalazi bar, na katu lounge, u podrumu klub. Tako da možemo reći da Boggie zaista nudi nešto za svakoga. Do sada je Boogie ugostio već nekoliko super programa i nekoliko zanimljivih jazz faca.

HUGO'S

Hugo’s bar nije samo mjesto koje se posjećuje radi odlične kave, već nudi odličan i veliki izbora pića, ali i super noćne provode, dakle funkcionira kao dnevni kafić, a kasnije i kao mjesto za noćni izlazak.  Inače, imaju opciju Make Your Own Gin, kojom gosti sami mogu kreirati svoje piće od gina kombinirajući gin, tonik, začinsko bilje, papar i boje. Interijer ovog lokala pravo je arhitektonsko ostvarenje u skladu sa svim standardima današnjice u poimanju lijepoga, koje će vas zadiviti ambijentom i uređenjem.

PUPITRES boutique vinske kulture

Pupitres

Pupitres je nastao kao logičan nastavak rada sommelierke Jelene Šimić Valentić koja je dugo vremena u Velvetu održavala svoje vinske škole. Poznato je njeno promicanje vinske kulture i vinarstva, kao i promicanje hrvatskih autohtonih sorti. U svom lokalu, Jelena nudi odličan izbor vina, kako na butelje, tako i na čaše. U kratko vrijeme od otvaranja, Pupitres je postao omiljena lokacija za sve ljubitelje vina i gotovo je svakodnevno puno. Koncept Pupitresa je da se tamo odvijaju i vinske radionice, edukacije o vinima, o sljubljivanju vina i hrane i glasovitim vinima iz cijeloga svijeta. Ono što je zanimljivo je da Pupitres ima i malu vinsku biblioteku.

50 A Burger and champagne bar

50 Burger and champagne

50's burger smjestio se na Europskom trgu i ovo je proljeće i ljeto bio jedna od omiljenih lokacija gradske zagrebačke ekipe za pojesti burger i uživati na terasi nakon posla. U ponudi imaju gurmanske burgere i pića s potpisom. Osim što ćete ovdje uvijek jesti ukusna jela i piti zanimljiva pića, možete računati i na sjajnu opuštenu atmosferu uz najbolje zvuke hip hopa.

XATO

Xato

Nakon Mundoake, Tacos and burger bara i Santoku mesnice, chef  Tvrtko Šakota je u suradnji s Marinom Medakom otvorio Xato’. Xató je neobična kombinacija skandinavskih, japanskih i latinskih utjecaja i jednom riječju nudi suverenu kuhinju u strogom centru grada. Zanimljiva jela nude se u sklopu menija u sljedovima i nude vrhunsko gastronomsko iskustvo. Prema domaćim gastro kritičarima, riječ je o jednom od najmodernijih restorana u zemlji.

APERITIVO BAR 

Aperitivo bar

Toplo i prekrasno uređen prostor stare zagrebačke kuće u Vlaškoj zasjao je u novom ruhu. Konačno na jednom mjestu možemo upoznati gastro ponudu iz cijelog svijeta. Pri uređenju Aperitivo bara, arhitekt Robert Bajs računa je vodio o udobnosti pa pažnju privlače dvije velike prostorije koje spaja prostrani šank. Tu se može kušati i više od 80 vrsti gina, najbolji prirodni tonici, 100 vrsta rumova različitog porijekla, najbolje votke, tekile te najbolje konjake na svjetskom tržištu. U rana jutra oduševit će vas jedinstveni izbor craftkave, dok popodnevni i večernji sati nude savršen izbor koktela koji će biti pripravljeni posebno za vas u odnosu na doba dana.  

PROGRAM BAR

Program bar

Martićeva ulica je poznata bo cool i unikatnim mjestima, tako se na mjestu bivšeg bistroa Divas otvorio bar Program koji iako mali, ima jako zanimljivi interijer. On je naime pun, kako su rekli vlasnici, običnih stvari na neobičnim mjestima. Prostor je neobičan i zanimljiv s jako puno detalja koji pružaju ugodnu, ali razigranu atmosferu. Ovdje uz piće možete i nešto prizalogajiti jer imaju bezglutenske kolače i sitna slana jela, a u proljeće tu je i terasa za uživanje.

VEGANŠPEK

Veganšpek

Mjesto na kojemu skupa mogu jesti vegani, vegetarijanci i mesojedi, a sve pod zajedničkim nazivom zdrave hrane. Ovdje kuhaju svježu i sezonsku hranu koju vlasnica uglavnom nabavlja na placu Kvatrić, a ideja im je pokazati kako ispravno kombiniranim namirnicama i nutrijentima mogli poboljšati kvalitetu života.

Prostor je oslikala slikarica Jelena Bando, dok je arhitektica Jana Piacun dizajnirala namještaj i prostor. Veganšpek je ugodan prostor, s namještajem od punog drveta i ugodnom atmosferom.

Veganšpek ima i dnevnu ponudu koja se sastoji od juhe, veganskog i mesnog tanjura te variva, dok se a la carte meni sastoji od dva veganska, dva riblja i dva mesna jela. Uz zanimljivu hranu imaju i signature koktele koje rade sa svježe cijeđenim voćem i svježim začinima poput đumbira.

LE MIKA

Le Mika

Le Mika je francuska kreperija (palačinkarnica) koja se smjestila u Masarykovoj, a koja poslužuje originalne crepes. Le Miku je otvorio francuski majstor za crêpes i galettes Mika Alix. Crêpes su, za razliku od naših palačinki, jako tanke, hrskave, a iznutra sočne. Njihove se recepture razlikuju i po količini mlijeka i jaja. Galettes u Le Miki rade od čiste heljde koju uvoze iz Francuske te su bezglutenske, Crepes rade od pšeničnog brašna.

U Le Miki možete pronaći preko 40 slanih i slatkih jela, poput La Parisienne, slanu crêpe s tankim odreskom dimljenog lososa i pirjanim povrćem s blagim šlagom od vlasca i limuna i kultnog klasika francuske kuhinje Crêpe Suzette.

BOTANIČAR

Botaničar

Nedavno otvoren Botaničar bar, smjestio se na Marulićevom trgu, jedan je od najzanimljivije uređenih lokala u Zagrebu. Neki bi rekli hipsterski, neki bi rekli iz nekog prošlog vremena, ali Botaničar je prekrasan prije svega zbog velike količine zelenog bilja koji dominira u prostoru, osim toga ima jako puno prirodne svjetlosti i odlično je mjesto za popiti kavu.

LA MARQUISE 

La Marquise

Zagreb je nakon ljeta dobio i prvu francusku slastičarnicu i pekarnicu koja se smjestila u blizini Bijeničke ceste, nakon čega su drugu lokaciju prošli tjedan otvorili u blizini Maksimira. Ovu slastičarnicu vodi bračni par iz Francuske koji putuju svijetom i otvaraju svoje ovakve slastičarne i pekare

U La Marquise možete pronaći samo probrane sastojke koji se koriste za izradu kruha i slastica, kao što su francuski maslac, francuska brašna, belgijske čokolade i ne koriste nikakve umjetne sastojke. U svojoj ponudi imaju kroasane, brioše, eklere, razne vrste tartova, a posebno se ističe  tarte tropézienne kojeg je 1955. godine kreirao slastičar Alexandre Micka i nazvao ga prema divi Brigitte Bardot. Osim raznih slastica imaju savršen kruh pa tako možete naći kruh s vinom, medom, orasima, ali klasični baguette.


Osim navedenih, ovu su godinu u Zagrebu otvoreni još i Kaschetta by My Way pizzeria, Cat caffe, caffe bar u kojem možete uživati s mačkama, El Greco, grčki restoran, Belucci caffe and wine bar, Meat district koji ima super burgere, zanimljiva pizzeria Veža i Eggspress koji nudi jako dobra jela s jajima. Radujemo se otvorenjima u 2018. godini.


Slični članci: