Najbolja i najgora čokolada za vaše tijelo

Nedavnim je istraživanjima slatki grijeh postao lijek. Navodno da čokolada (u umjerenim količinama) štiti srce od infarkta te općepoznato popravlja raspoloženje. „Ali nisu sve vrste čokolade napravljene na jednak način“, upozorava glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku Andrea Giancoli. Zdrav učinak čokolade proizlazi iz biljnog izvora, kakao zrna, koji sadrži flavonole – fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi. Svaka čokolada ima različite količine tog magičnog sastojka, a ovako izgledaju postoci:

Mliječna čokolada

Zbog manje flavonola nego tamna čokolada, mliječna čokolada i nije najbolji izbor. Ali možete odabrati mliječnu čokoladu s velikim udjelom kakaa koji iznosi oko 40% te dodatkom orašastih plodova ili suhog voća koji će vašoj čokoladi dodati nutricionističku vrijednost.

Savjet: Lindt Excellence Walnut Milk

Bijela čokolada

„Jedina prednost koju ova čokolada ima je malo kalcija“, kaže Giancoli. Od svih čokolada, bijela čokolada je najmanje korisna za tijelo jer ne sadrži kakao. Ako već odaberete bijelu, uzmite onu sa sušenim jagodama koje sadrže dozu antioksidansa.

Savjet: Lindt Excellence Intense Strawberry White

Tamna čokolada

Tamna je čokolada najbolji izbor čokolade jer sadrži najviše kakaa. Većina ljudi ne može se nositi s jakim okusom čiste tamne čokolade, ali 70% tamna čokolada izvor je sreće mnogima. Kada ju kupujete, provjerite naljepnicu sa sastojcima – jedan od sastojaka morao bi biti kakao maslac. Izbjegavajte sastojke poput kukuruznog sirupa, rafiniranog šećera i obranog mlijeka. Takva će čokolada sadržavati 550 kalorija i 30 do 40 grama masti.

Savjet: Lindt Excellence Dark – Noir 70% Cocoa


Slični članci: