Kava na nas utječe ovisno o nasljeđenim genima

Kava

Svaki dan milijuni ljudi oslonja se na kavu i njezine učinke kroz dan. No, koji su njezini negativni učinci na ljudsko tijelo? Pitanje da li kava (ne) uzrokuje bolesti srca, kamen je spoticanja medicinske zajednice godinama. Svjetska zdravstvena organizacija jednom je čak izjavila da je kava kancerogena, no od te su predpostavke ubzo odustali. Pa zašto su učinci kave i pozitivni i negativni tako osporavani?

Prema izvješću iz The New York Timesa, odgovor možemo pronaći u našim genima. Dr. Ahmed El-Sohemy, profesor na Sveučilištu u Torontu, primjetio je kako kava utječe na ljude drugačije te je odlučio saznati zašto. The Times piše da je prije deset godina usredotočio svoju pozornost na određeni gen koji kontrolira koliko brzo naše tijelo razgrađuje kofein.
Nakon provođenja ispitivanja na grupama ljudi koji su bili odvojeni po stopi po kojoj metaboliziraju kofein, Dr. El-Sohemy utvrdio je da oni s usporenim metabolizmom, odnosno oni koji su imali sporiju varijantu tog gena, imaju veću šansu za srčanim udarom.

"Povećani rizik koji smo vidjeli kod cijele populacije je upravljan isključivo od strane ljudi koji imaju usporeni metabolizam", rekao je dr El-Sohemy. "Kada pogledate osobe s brzim metabolizmom, rizik se nije niti malo povećao." U stvari, Dr. El Sohemy utvrdio je da osobe s brzim metabolizmom zapravo koriste antioksidativna svojstva kofeina.

Ali prije nego testirate ovaj gen, koji je identificiran kao CYP1A2, trebali biste znati da drugi znanstvenici tvrde da je veliki broj različitih gena uključeno u razgradnju kofeina.

"Očito je da postoje i drugi genetski i okolišni čimbenici koji pridonose razlikama u metabolizmima", rekla je dr. Marilyn Cornelis, docentica na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine, "a oni nisu otkriveni u postojećim testovima."


Slični članci: