Kada je alkohol ipak dobar za naše zdravlje?

Praznici koji nam se približavaju brzinom svjetlosti ove godine donose neke odlične vijesti sa sobom. Iako već znamo da crno vino obiluje zdravstvenim prednostima, ispada da i njegov rođak, šampanjac, ima neke dobre strane vezane uz naše zdravlje.

Baš u vrijeme odmora i opuštanja u mnogim ukusnim stvarima koje nas očekuju u nadolazećim tjednima, britansko sveučilište u Readingu dokazalo je da je šampanjac dobar za naše srce. "Naše istraživanje pokazalo je da pijenje oko dvije čaše šampanjca tjedno može imati pozitivne učinke na krvne žile", kaže doktor Jeremy Spencer. Valja napomenuti da su sve studije koje ukazuju na prednosti alkohola nastale pri umjerenoj konzumaciji alkohola u cjelini. Harvard je nedavno objavio izvještaj u kojem se ističe da postoji više od 100 prospektivnih studija koje sugeriraju pozitivnu povezanost između umjerenog konzumiranja alkohola i smanjenja mogućnosti od srčanog udara, moždanog udara i smrti od svih kardiovaskularnih uzroka od 25 do 40 posto.

Iako je ključ ODGOVORAN pristup konzumiranju alkohola, evo nekoliko zdravstvenih prednosti zbog koji ćete se osjećati manje kriva tijekom blagdana.

Alkohol pomaže u borbi protiv prehlade.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology otkrilo je da je pijenje 8 do 14 čaša crnog vina tjedno u korelaciji sa smanjenjem rizika od razvoja prehlade čak do 60%. Istraživanje pripisuje ovaj nalaz s antioksidacijskim svojstvima crnog vina.

Alkohol je bogat antioksidansima.

Antioksidans poznat kao resveratrol obiluje u grožđu, a time i u crnom vinu koje dolazi s velikim brojem zdravstvenih pogodnosti.

Alkohol može produžiti životni vijek.

Curtis Ellison, profesor medicine i javnog zdravstva na Sveučilištu u Bostonu tvrdi da "znanstveni podaci vrlo jasno ukazuju na to da je jedan od najboljih prediktora dugovječnosti umjereno pijenje." On navodi da u gotovo svim epidemiološkim studijama, sudionici koji konzumiraju alkohol u umjerenim količinama žive malo duže od onih koji uopće ne piju.


Slični članci: