Jedinstvena karakteristika koja bi mogla odrediti djetetovu inteligenciju

Majka i dijete

Na bebe rođene s većim glavama često se gleda kao na nešto nenormalno, barem dok ne dosegnu starost od 6 mjeseci. I dok se čini pretjerano apstraktno da bi bilo istinito, veličina glave pri porodu je očito prilično precizan pokazatelj kognitivnih sposobnosti - tako se barem navodi u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Molecular Psychiatry.

Istraživači iz Velike Britanije (Biobank) nastojali otkriti vezu između mozga i DNK te u konačnici pronašli "značajnu povezanost ... između kognitivnih rezultata testa [uzorka] i mnogih poligenskih profila rezultata, uključujući i intrakranijski volumen - djetetov opseg glave - i dječje kognitivne sposobnosti ". UK Biobank analizirao je više od pola milijuna sudionika ispitavanja u dobi od 37 do 73 godina između 2006. i 2010. godine, postavljajući im pitanja koja se odnose na njihovu pozadinu i način života. Sudionici su morali dati krv, urin i uzorke sline za buduće analize te se složili s time da se njihovo zdravlje pregleda od rođenja nadalje.

Iako postoji bezbroj drugih faktora koji određuju djetetovu inteligenciju, uključujući genetiku, odgoj i socijalizaciju, istraživači imaju razloga vjerovati da je novi dokaz dovoljno precizan da možda čak i predvidjeti koji će najvjerojatnije osoba pohađati koledž na temelju njihovog opsega glave pri porodu.


Slični članci: