Evo zašto morate djecu odgajati u tihom i mirnom okruženju

Dijete

Ispada da djetetov okoliš igra ključnu ulogu u razvoju govora, pogotovo kada su u fazi učenja novih riječi. Nova studija sa Sveučilišta Wisconsin Madison otkrila je da televizori i drugi izvori pozadinske buke mogu imati dubok utjecaj na razvoj rječnika male djece pa čak ih potpuno zaustaviti njihovo učenje.

Istraživači su okupili 106 male djece u dobi od 22 do 30 mjeseci te su ih pokušali naučiti nove riječi; jedna je grupa bila okružena s mnogo pozadinske buke, dok je druga bila u tišini. Istraživači su u tihoj grupi bili mnogo uspješniji u svojim nastojanjima od onih okruženi bukom; ta su djeca previše rastresena bukom kako bi se usredotočila na zadatak, odnosno riječi.

"Moderni domovi su ispunjeni bučnim smetnjama kao što su TV, radio i drugih ljudi koji govore - nevjerojatno je koliko jako to može negativno utjecati na razvoj dječjeg riječnika", rekla je glavna autorica studije i studentica doktorske psihologije studentica Briana McMillan. "Naša studija pokazuje da odrasli moraju biti svjesni pozadinske buke u okruženju kada su u interakciji s malom djecom."


Slični članci: