Doručak šampiona iliti kuvam, vježbam, jedem i uživam

Respect Your Body by Orlando Lopac

Orlando Lopac, profesor je kineziologije, vlasnik Orlando Fitness grupe koja uključuje Orlando Fitness centar te Psysio Sport centar, bavi se managementom sportske rekreacije, edukacijom i organizacijom domaćih aerobic i fitness konvencija.

Čovjek sam od izazova. A isti su mi još draži kada se dogode spontano i kada mi, osim što od mene zahtijevaju dodatnu energiju, trud i učenje, pružaju uživanje i zadovoljstvo… A takva je stvar s kuhanjem. Slavonac sam, srcem i dušom, i volim papati, iako sa svojih 183 cm i 85 konstantnih kilograma drugima izgledam premršav pa se na meni ne vidi ta strast prema iću i piću. Onako, bez ustručavanja mogu reći da sam pravi gurman.

I dok sam djetinjstvo i mladost proveo u tipičnom slavonskom okruženju gdje se prehrana bazirala na puno domaće piletine i svinjetine u svim oblicima: pečeno, pohano, u kobasama, kulenovima i drugim oblicima sušenih delicija, svinjskoj masti i ajvaru, s puno krumpira i svježeg povrća, čušpajza, čorbi i jednostavnih variva, do domaćeg sira, vrhnja i jaja… danas je ta prehrana obogaćena s plavom i bijelom morskom ribom, morskim mekušcima, školjkama, kozjim i ovčjim sirevima, egzotičnim žitaricama poput amarantha i quinoa-e (kvinoja), zaboravljenim žitaricama kao što su heljda, proso, zob i “nadnaravnim” goji bobicama i chia sjemenkama. Naravno, danas osim prirodnog, svježe iscijeđenog soka od jabuke ili domaćeg soka od bazge, svoje mjesto u mom gurmanskom životu imaju i brojna kvalitetna i vrhunska vina, pjenušci i razne nove domaće pive… Općenito, volim kuhati i jesti, i činim to s radošću sam, u društvo, za sebe i druge.

Uz malu bebu, a pomalo i zbog godina, najdraži izlasci su mi kod mene doma: najbliži prijatelji, moja obitelj i ja, u kuhinji… otvorim hladnjak i krenem, često bez konačne ideje što ću spremiti. Kako mi dođe. Ponekad, u samoj pripremi, promijenim i ono što sam prvo pomislio da ću raditi. Vagu i mjere ne koristim, metoda pripreme se sastoji od osjećaja, trenutka raspoloženja, pokušaja i pogrešaka…

U jednom takvom raspoloženju, kroz spontani razgovor, točnije dopisivanje sa Suzy, rodila se ideja da nastupim na Film Food Festivalu u Zagrebu, u kulinarskom dvoboju i s radionicom… Kako sam napomenuo, čovjek sam od izazova, nemam strah od javnosti i dogovor je postignut u 2 minute. Naravno, da me se krivo ne shvati. daleko sam ja od svijeta vrhunskog kulinarstva, svjestan da spremanje "črčkarija” doma za sebe, obitelj i prijatelje nema veze s pripremom obroka za 30 ili 50 ljudi, osobito u društvu vrhunskih majstora kuhinje i poznatih chefova, ili da moja skromna kulinarska iskustva nisu, niti će ikada biti blizu njihovim delicijama… no “fora” mi je bila ideja da s dijelom javnosti podijelim neke svoje stvari, makar i po cijenu neuspjeha i zagorenih posuda…

Danas, nekoliko dana nakon završetka spomenutog eventa, ispunjen sam i radostan što sam te svoje “recepte” predstavio posjetiteljima festivala, jer su bili prihvaćeni na način koji nisam očekivao – s potpunim odobravanjem i gastro zadovoljstvom. Sretnim me čini i želja onih koji su imali priliku degustirati pripremljeno, da im pošaljem recepte kako bi i oni sami probali pripremiti nešto slično. I eto, za sve koji se ne boje novog i drugačijeg, a vole izazove, dajem im svoje prve javne recepte:

Kulinarski dvoboj: pileći batačići na fino (za 4 osobe)

Sastojci:
• 12 manjih pilećih batačića
• ½ litre malvazije po izboru
• dvije vezice mladog luka
• 2 dcl maslinovog ulja istarsko
• 2 dcl gustog aceto balsamica
• 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda
• 150 g senfa/gorčice
• dvije jušne žlice maslaca od kikirikija (peanut butter)
• cvijet soli ili krupna morska sol, papar
• 1 žlica ghee (pročišćeni maslac) ili običan maslac

Priprema:
Pileće batačiće popaprite, posolite minimalno, a mladi luk narežite na kolutiće. U posudu za kuhanje ili širi wok ulijete vodu, ½ litre malvazije, 2 dcl istarskog maslinovog ulja, dodate narezane kolutiće luka i pileće batake. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri ili ploči cca 20 minuta, dok batačići ne budu potpuno skuhani, ali da se kožica koju ste ostavili na njima ne odvoji.

U međuvremenu pripremite FINI umak: u posudi izmiješajte 2 dcl maslinovog ulja, 2 dlc gustog aceta balsamica, 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda, senf i maslac od kikirikija, te prstohvat soli. Možete se koristiti i malim mixerom za pravljenje pjenice (kao kad radite pjenu od mlijeka za cappuccino). Odvojite u šalicu 1/3 pripremljenog umaka.

Skuhane batačiće izvadite iz posude u kojoj su se kuhali i ostavite ih par minuta da se ohlade. U tavi za pečenje otopite i zagrijete ghee ili običan maslac. Batačiće prebacite u pripremljeni fini umak (u one 2/3) i rukom dobro utrljajte u sve dijelove batačića. Umak treba biti gust i “uhvatiti” se za cijelu površinu batačića. Kada se maslac otopio i zagrijao, posložite batačiće u tavu i pecite 5 do 6 minuta uz stalno okretanje i miješanje istih, na srednje jakoj vatri ili ploči, kako se zbog gustog umaka ne bi zalijepili u tavi. Kada batačići dobiju tamnu zlatnu boju, izvadite ih i posložite na tanjur. “pospite” s ostatkom kolutića mladog luka i svaki batačić prelijte žlicom ranije odvojenog umaka (to je ona 1/3 u šalici)…

Batačiće je najbolje jesti bez priloga, kao toplo predjelo ili “mezu”. Naravno, bez noža i vilice, čistim rukama/prstićima, uz preferirano oblizivanje, kako bi sav umak bio unošen…

Doručak šampiona iliti kuvam, vježbam jedem i uživam ću nastaviti kroz par dana, s receptom Proteinskih palačinki i LCHF Mljac Mjac Club Sandwicha, kada ću vam, osim samih recepata, pokušati približiti ideju koja je svrha takvih obroka, po čemu su posebni i zašto ih smatram zdravima.

Do tada, dobar tek, u slast i bez straha… Hrane se ne treba bojati, samo ju treba razumno konzumirati!

Vaš Orlando 


Slični članci: