Da, seks u starijoj dobi je iznimno dobar za vaše zdravlje

Ako mislite da seks prirodno s godinama biva sve rjeđa pojava, mi smo ovdje da vam tvrdimo suprotno - ili barem bi suprotno trebalo biti. U novoj studiji časopisa Journal of Health i Social Behavior, istraživači su otkrili da postoje jasne zdravstvene prednosti kod žena koje su seksualno aktivne u kasnijim fazama života.

Studija se temelji na podacima iz National Social Life, Health, and Aging projekta čiji su istraživači ispitali 2204 muškaraca i žena u dobi između 57 i 85 godina o njihovom zdravlju. Istraživači su im pet godina kasnije postavili pitanje da li su (ili nisu) iskusili zdravstvene probleme koji su uobičajeni za njihovu dob. Nakon toga je uslijedilo još osobnije pitanje: Koliko često imaju spolni odnos?

Ono što su otkrili jest da su muškarci koji su imali spolni odnos barem jednom tjedno udvostručili rizik za mogućim "kardiovaskularnim napadajem", što bi moglo imati veze s pretjeranim fizičkim naporom i mogućim korištenjem lijekova za erekciju. S druge strane, žene koje su se izjasnile da uživaju u seksu, gotovo da niti jedna nije patila od visokog krvnog tlaka. Visok krvni tlak se obično povezuje sa stresom, stoga se preporučuje aktivni seksualni život kako biste si uvelike poboljšale i mentalno i fizičko zdravlje.

Znači li to da se onda žene u starijoj dobi moraju voditi onom "mlađe je slađe"? Ipak, ne bismo voljele da nam muževi oboljevaju od "kardiovaskularnih napadaja"...


Slični članci: