Crvenilo i opekline od sunca - kako ih ublažiti i prikriti?

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Pitate se što napraviti kada krenete na plažu kako biste lijepo potamnili, a doma se vratite kao jastog koji bi najradije levitirao da se ničeg ne dotiče? Svakom se to dogodilo barem jednom u životu. Ne brinite jer mi znamo kako ublažiti bol i nelagodu! Posebno smo za vas pripremili 6 savjeta kako ublažiti crvenilo i same opekline od opasnih UV zraka.

1. Prevencija

Odmah na početku moramo reći ovo – trebali ste nanijeti kremu za sunčanje. Već znate da je zaštita od sunca veoma važna i da opekline od sunca mogu dovesti do raka kože, stoga se nećemo zadržavati na ovoj temi predugo. Sljedeći puta kada znate da ćete biti izloženi jakom suncu, obavezno se namažite kremom sa zaštitnim faktorom  50 (barem na samom početku ljeta).

2. Hidratacija kože

Ako ste zakasnili s prevencijom te su na koži su vidljive (i osjetljive) opekline, vrijeme je za hidrataciju kože kako ne bi nastali bolni mjehuri. UV zračenje je svojim djelovanjem isisao antioksidanse iz kože i uništio masne kiseline koje kožu čine hidratiziranom. No što učiniti sad? Za opekline najbolji je lijek naših baka – namažite se običnim tekućim jogurtom koji hladi i hidratizira ili hladnim vrećicama čaja od kamilice. A kada opeklina splasne, namažite se ekstradjevičanskim maslinovim uljem pomiješanim s mrkvom kako bi crvena boja postala lijepa brončana.

3. Poduzmite protuupalne mjere

Crvenilo i oteklina upalne su reakcije na sunčeve UV zrake koje prodiru duboku u stanice. Izgorite li, savjet je odmah popiti ibuprofen kao instant način sprječavanja upale. Ako se odlučite za „industrijsku“ proizvodnju krema, izaberite kreme koje sadrže aloe veru i hidrokortizon koji će pomoći hidratizirati i ohladiti. Obratite pažnju da kreme ne sadrže alkohol jer on dodatno isušuje kožu. U ekstremnim slučajevima kada imate osjećaj da je bol od opekline ne izdrživa, kreme koje sadrže lidokain mogu umrtviti područje boli, no u tom slučaju obratite se liječniku!

4. Pritajite svoje crvenilo na licu

Ako vam je pocrvenilo lice, opekotine možete prikriti antialergijskim mineralnim puderom koji neće dodatno iritirati lice. Izbjegavajte pudere s ružičastim podtonovima, a najbolje je crvenilo prikriti žućkastim ili zelenkastim tonovima. I nikako ne nositi crveni ruž!

5. Vrijeme je za bronzer!

Možda vam se čini neobično, no malo bronzera na obrazima zapravo će crvenilo i opekline pretvoriti u lijep sjaj.

6. Tko je pocrvenio?

Kada pocrvenite najbolji vam je prijatelj crna boja. Sjećate se starog trika nošenja bijele odjeće kako biste izgledali tamnije? Vice versa. Također, nemojte nositi usku odjeću koja će se trljati uz vašu opečenu kožu te tako stvoriti žuljeve. Kao zaključak, nosite meku odjeću u tamnim bojama s velikodušnim rezovima.


Slični članci: