9 načina kako ublažiti mensturalnu bol

GynNova, zdravlje žene by Gordan Crvenković

Dr. Gordan Crvenković obrazovao se u Zagrebu i Moskvi, njegovo bogato iskustvo uključuje najeminentnije bolnice i poliklinike u Hrvatskoj, ali i SAD-u (OB „Sestre Milosrdnice“, KB „Sveti Duh“, najveća privatna bolnica zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“ na Beverly Hillsu u Los Angelesu, „Klinika za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb). Član je svih domaćih i brojnih svjetskih ginekoloških asocijacija, a od ove godine jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika. Ove godine je otvorio svoju privatnu ordinaciju za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova" u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 15, a za Wall.hr će redovito pisati o svemu onome što bi svaka žena - ukoliko želi ostati zdrava ili to tek nastoji postati - trebala znati.

Instagram / @zoebuckman

Menstrualna bol ili grčevi (lat. dismenoreja) je neugodan osjećaj za veliki broj žena, koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec. 80 % žena reproduktivne dobi ima simptome dismenoreje. Upoznajte se sa mogućnostima kako ju ublažiti i učiniti taj period podnošljivim:

1. Hidratacija

Preporuča se piti mnogo vode (6-8 čaša na dan) kako bi se ublažili simptomi nadutosti koji pogoršavaju smetnje vezane za menstrualnu bol u te dane. Dodatak mente ili limuna će pomoći kako bi voda bila ukusnija. Te dane treba izbjegavati i sol, koja veže vodu i dodatno izaziva nadutost i napuhnutost. Svakako treba izbjegavati i konzumaciju alkohola koji doprinosi dehidrataciji. Kod nekih žena menstruacije prati i proljev što je razlog više za veću konzumaciju vode.

2. Dijeta

U vrijeme menstruacije neke žene imaju izraženiju potrebu za masnom, slatkom ili slanom hranom. To svakako treba izbjegavati. Pravilna prehrana (koja djeluje i antiupalno) često ublažava menstrualne smetnje. Tu u prvom redu spadaju trešnje, borovnice, rajčica, riba (bogata Omega-3 masnim kiselinama), badem. Ovakva vrsta prehrane  osim svog antiupalnog karaktera poboljšava zdravlje općenito i preporuka je konzumirati ju tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme menstruacije. Svakako treba izbjegavati kruh, tjestenine, pommes frites, krekere, margarin, kolače. Kofein, alkohol i nikotin takodjer pojačavaju upalu i mogu biti uzrokom bolnih menstruacija.

3. Lijekovi

Za slučajeve jakih menstrualnih bolova preporuča se i korištenje lijekova poput aspirina, ibuprofena ili naproxena. Dobro je imati ih pri ruci (u kući, na poslu, u autu) i uzeti ih čim osjetimo bol. Sa nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima treba biti oprezan u slučajevima gastrointestinalnih bolesti (gastritis, čir) ili u slučajevima obilnijih krvarenja.

4. Toplina

Obzirom da opušta mišiće maternice primjena toplih obloga u obliku ručnika, termofora ili toplog tuša i kupki je preporučljiva u slučaju menstrualnih bolova. Američka studija na 1371 ženi sa dismenoroičnim smetnjama dokazala je djelovanje topline, iste poput ibuprofena.

5. Tjelovježba

Aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje biciklom oslobadjaju endorfine u mozgu koji su odgovorni za “dobro osjećanje” i sreću. Svakako ih je dobro prakticirati u vrijeme mjesečnice. Takodjer, u slučajevima manjka vremena ili brzog zamaranja, joga i tai chi su opcija za vas.

6. Masaža

Masiranjem donjeg trbuha u trajanju od 5 minuta na dan umnogome olakšava bol. Ona potiče bolju prokrvljenost organa, a primjena ulja (npr. lavande) tijekom masaže olakšati će i bol tijekom mjesečnice.

7. Akupunktura i akupresura

Akupunktura i akupresura su istočnjački tretmani koji stimuliraju odredjene točke na koži da produciraju željene učinke na tijelu. Ovo liječenje je vrlo efikasno u mnogim medicinskim stanjima, uključujući i menstrualnu bol. Prednost ovih metoda je njihova jednostavnost i mogućnost da ih sami primjenite. Pritisak na odredjene točke na ledjima, abdomenu, stopalu i posebno izmedju palca i kažiprsta će biti od velike pomoći. Konzultirajte se sa akupunkturologom kako bi vam objasnio postupak.

8. San

Poznato je da kvalitetan san utječe na psihozičko stanje organizma. Isto vrijedi i za bol. Žene koje pate od insomnije imaju i izraženije menstrualne bolove. Stoga je preporuka lijegati u otprilike isto vrijeme, izbjegavati “tešku” hranu navečer, konzumirati topli napitak prije sna (mlijeko, čaj), opustiti se uz “laganu” glazbu, topla kupka prije sna je preporučljiva.

9. Savjet ginekologa

Ako vam prethodni savjeti nisu dovoljni savjet je obratiti se liječniku. On će učiniti hormonsku obradu i eventualno predložiti oralnu hormonsku kontracepciju kako bi ublažio simptome dismenoreje, a ujedno i regulirao menstrualna krvarenja, sprečavanje trudnoće i endometriozu (koja takodjer može biti uzokom boli).


Slični članci: