9 načina kako povećati količinu endorfina u tijelu (bez vježbanja!)

Sreća, sretni ljudi

Svi su čuli za trkačko ludilo, nevjerojatan osjećaj sreće koji se javlja kad stvarno naporno trčite. Za to su zaslužni endorfini, tako zvani hormoni sreće, koje proizvodi naš mozak kao odgovor na bol ili ekstreman napor te bude u nama osjećaj euforije i generalno se zbog njega osjećamo odlično. Stvarno odlično. Stručnjaci obično uspoređuju endorfine s opijatima - zbog nevjerojatno intenzivnog užitka koji se javlja.

Dobra vijest je da ne morate istrčavati maraton kako bi ste osjetili dašak ovog ludila. Pokušajte ovim taktikama nagovoriti svoje tijelo na proizvodnju više endorfina:

1. Čokolada

Odmotajte, uživajte i ponovite, jer kakao sadrži supstance koje potiču raspoloženje,  i umanjuju bol pa možete osjećati veći užitak.

2. Jedite najdražu hranu

Čokolada nije jedina hrana koja potiče raspoloženje. Sva hrana koju volite potiče mozak na proizvodnju endorfina i podiže nam raspoloženje. Navalite na pomfrit!

3. Smijeh

Kada se smijete, vaše tijelo ispušta endorfine koji zaustavljaju bol! Samo naprijed, smijte se do suza.

4. Seks

Nije čudno da se seksom proizvode endorfini i razni drugi kemijski spojevi u mozgu zbog kojih se osjećate dobro. E to mi zovemo jeftinom terapijom!

5. Stvarajte glazbu

Ako vas glazba usrećuje, pazite sad ovo: mozak ispušta još veću količinu endorfina kad sudjelujete u stvaranju glazbe. Ako niste klasično nadareni za stvaranje glazbe, pjevušite svoju najdražu pjesmu! Karaoke? Obavezno!

6. Uživajte u piću

Jeli ovo najzdravija navika? Nije. Ali kad pijete, mozak ispušta endorfine u dijelovima koji su zaslužni za užitak i nagrađivanje. Ali nemojte pretjerati! Mala količina alkohola može potaknuti proizvodnju endorfina, ali pretjerivanje ima skroz suprotan učinak! Alkoholom se stvara lažni osjećaj užitka zbog kojeg vaš mozak misli da je u redu prestati sa proizvodnjom endorfina - što ubija vašu prirodno veselje i sreću.

7. Jedite ljute papričice

Čak i ako volite okus ljute hrane, vaše tijelo osjeća toplinu i reagira jednako kao i kad osjeća bol. Endorfini, navalite!

8. Pošpricajte lavandu po svom jastuku

Aroma ove biljke djeluje umirujući na moždane stanice, koje zatim otpuštaju miks različitih neurotransmitera - pogađate, jedan od njih je i endorfin!

9. Akupunktura

Zašto bi itko zdrave pameti svjesno htio desetke iglica u svome tijelu? Istraživanja pokazuju kako bol šalje poruke mozgu, koji ispuštaju endorfine kao odgovor na ovaj osjećaj.


Slični članci: