7 stvari o kojima morate razmisliti prije odabira imena za dijete

Beba

Odabir savršenog imena za bebu je iznimno osobna stvar, ali za nekoliko stručnjaka koji su se specijalizirali za to područje, riječ je umjetnosti. Tako postoji nova flota profesionalaca koji su zaduženi za pronalazak najboljeg imena i/ili nadimka između više tisuća mogućnosti.

Sherri Suzanna, osnivačica njujorške organizacije My Name for Life koja se bavi problematikom i pronalaženjem idealnih dječjih imena, tvrdi kako su joj bile potrebne godine predanog rada prije nego li je otkrila pitanja za intervju kojeg vodi s ljudima koji traže njezinu pomoć. "Roditelji često teško okarakteriziraju vrstu imena koja im se sviđaju - to je kao od nekoga tražiti da vam objasni zašto više voli plavu ili crvenu boju", rekla je Sherri za MyDomaine. "Razvila sam različite tehnike kako bi pomogla identificirati postavke stila, parametare imenovanja pa čak i izvore imena koja nam stvaraju tjeskobu."

Nemojte odabrati ime prije nego što se zapitate ovih 7 ključnih pitanja:

Beba i dijete

Je li ime popularno?

2015. godine u maticu rođenih upisano je 37 559 beba - najpopularnije ime koje su roditelji davali dječacima bilo je Luka (919), a tu su i Ivan, David, Jakov, Petar, Marko, Filip, Karlo, Ivano i Josip. Najviše curica dobilo je ime Mia (596), a slijede Lucija, Ema, Ana, Petra, Sara, Lana, Nika, Marta i Iva, navodi se u podacima Ministarstva uprave.

Kako ime zvuči u "stvarnim" situacijama?

Probajte na glas izgovoriti ime zamislivši se u nekoj situaciji u kojoj dozivate dijete. Možda na papiru izgleda ljepše nego na glas izgovoreno.

Hoće li izaći iz mode?

Trendovi dolaze i odlaze - važno je da kao roditelji shvatite da ime ostaje zauvijek.

Izgovara li se drugačije u ostalim zemljama i kulturama?

Imate rodbinu koja ne govori istim jezikom kao vi? Nazovete li dijete Hugo, talijanska će ga strana obitelji zvati Ugo (što je nekako i simpatično). Ali razmislite o tome.

Je li jednostavno za slovkati?

Nemojte izmišljati nove načine pisanja običnog imena samo zato da bi bilo drugačije. Ako želite biti originalni, odaberite neko drugo, neobično ime.

Slaže li se ime s vašim prezimenom?

Uvijek kada birate ime izgovarajte ga s prezimenom.

Kako različite generacije reagiraju na odabrano ime?

Ako se sviđa vama, vašoj majci, baki, nećaku i sestrični, odabrali ste dobro ime.

Beba

Slični članci: