5 razloga zašto je bolje vježbati vani nego u teretani

Adidas tenisice za trčanje

Za sve vas koji ste veliki ljubitelji teretane, moramo vam reći koliko bi vam bolje bilo da sve što činite u teretani, činite na svježem zraku.

Vježbanje na otvorenom, poželjno u prirodi, sa sobom nosi daleko više koristi i prednosti od vježbanja u zatvorenom prostoru. Proljetno vrijeme je uskoro pred nama, što znači da postoji bezbroj aktivnosti u kojima možete uživati vani. Trčanje, planinarenje, trening u parku i/ili biciklizam neke su od aktivnosti koje možete, ako ne ovisite o vremenskoj prognozi, prakticirati uvijek i stalno.

Doista, postoje brojne prednosti koje bi vas trebale nagovoriti da vježbate vani, a ovo je naših top 5:

1. Izlaganje suncu povećava razinu vitamina D u tijelu i pomaže optimizirati hormone. Vitamin D pomaže u borbi protiv infekcija tako što pomaže u mišićima, srcu, plućima i mozgu raditi optimalno. Nedostatak vitamina D također je povezan s nekoliko drugih stanja kao što su rak, astma, dijabetes tipa II, visok krvni tlak, depresija, Alzheimerova bolest te autoimune bolesti kao što su multipla skleroza, Crohnova bolest i tip- I dijabetes.

2. Razina kisika (logično) je veća kad ste na svježem zraku na otvorenom nego u zatvorenom prostoru. Nedostatak kisika može dovesti do umora, pospanosti, tuposti uma i razdražljivost.

3. Vježbanje na otvorenom dokazano vas čini sretnijim i smanjuje stopu depresije. Redovita tjelovježba dokazano smanjuje stres, stvara obranu od tjeskobe i osjećaja depresije, potiče samopoštovanje i poboljšava san.

4. Vanjski zelenilo i priroda može povisiti razinu serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji je sastavni dio kontrole apetita, sna i zdravog metabolizma.

5. Osjetilna stimulacija bolje funkcionira za vrijeme vježbanja na otvorenom. Vježba je korisna za fizičko i mentalno zdravlje, a senzorna stimulacija može poboljšati kvalitetu života prosječnoj osobi. To je osobito korisno za ljude koji se bore s demencijom.


Slični članci: