5 najgorih vježbi za bolna leđa

PureBoostX - prve tenisice za trčanje dizajnirane isključivo za žene!
PureBoostX - prve tenisice za trčanje dizajnirane isključivo za žene!

 Ako već ulažemo toliko vremena i truda u vježbanje i fitness rutinu, onda se trebamo pobrinuti da ne ozlijedimo tijelo i nanesemo mu više štete nego koristi. Zar ne? Pa, nažalost, bolna leđa su stvarnost i događa se svima, bez obzira na spol, građu i godine. Da spriječite potencijalne ozljede leđa, predlažemo da svakako izbjegavate ovih 5 vježbi

ČUČNJEVI

Čučnjevi su najbolja vježba za noge i guzu, ali također ih je jako teško raditi savršene forme (pogotovo ako vježbate sami i nitko vam ne ispravlja držanje). Ako vas je netko pravilno naučio kako izvoditi vježbu, onda vam čučnjevi neće stvarati nikakav problem, ali do tada - držite se sigurnijih vježbi za donji dio tijela, poput primjerice čučnja uz zid. 

BOKS

Boks je zbog oštrih pokreta i rotacija torza, jedna od najgorih vježbi za leđa. Ako baš morate udarati vreću sat vremena, osvijestite core i činjenicu da vam on prilikom vježbanja služi kao svojevrsni korzet za leđa.

Boksom protiv stresa!
Boksom protiv stresa!

TRČANJE

Žao nam je, obožavatelji brzine, ali trčanje je prilično često uzrok bolova u leđima. Zbog neprestanog udaranja tj. doskoka na noge i stopala, trčanje zna biti okidač za sve one koji imaju problema sa slabijim ili bolnim leđima. Radije odaberite vožnju biciklom ili plivanje, gdje vam je fokus na izdržljivost, a nisu tako loši za vaše zglobove.

PRESKAKANJE UŽETA

Baš poput čučnjeva, preskakivanje užeta je odličan način kako potrošiti velik broj kalorija i pritom lijepo oblikovati tonus mišića donjeg dijela tijela. No nažalost, to također znači i veliko opterećenje na vaše zglobove, pa ako imate problema s leđima (ili bolovima u koljenu) najbolje bi ipak bilo da preskočite ovu vježbu.

Preskakanje vijače
Preskakanje vijače

OBIČNI TRBUŠNJACI

Možda i jesu originalna vježba za trbuh, ali istina je da obični trbušnjaci rade više štete nego koristi. Osim što njima zapravo radite tek 20% abdominalnih mišića, trbušnjacima stvarate pritisak na diskove kralježnice - što naravno može dovesti do još većih bolova. Ako imate ikakvih problema s leđima, uvijek radije birajte plank vježbu za trbuh.


Slični članci: