4 savjeta kako zapamtiti nečije ime

Naljepnica
Naljepnica

Jedan od najčešćih zadataka koje radimo kao društvena bića jest upoznavanje novih ljudi u raznim situacijama – na radnom mjestu, u susretu sa strankama, prilikom dolaska na tulum u nepoznato društvo ili u sličnim društvenim događanjima. Vještina pamćenja imena zasigurno će vam biti od velike koristi, zato detaljno pročitajte ova 4 savjeta.

Za sam početak treba naglasiti kako smo pri pamćenju imena sami sebi najgori neprijatelji. „Nikada ne mogu zapamtiti ime nove osobe koju upoznam!“ – ova rečenica s negativnom konotacijom nas automatski prebacuje u stanje uma koje odbija zapamtiti ime. Zato morate krenuti s pozitivnim stavom: „Mogu zapamtiti imena novih ljudi. To je samo nova vještina koju mogu naučiti baš kao što sam naučila/naučio korisititi se kompjuterom.“

1. Budite prisutni. I tijelom i duhom.

Um neće biti u stanju prihvatiti informaciju ako polovično obraćate pažnju na nju ili je uopće ne obraćate. Zato zaustavite ono što radite, koncentrirajte se na novu osobu i na njezino/njegovo ime.

2. Ponovite ime.

Poslovica  starih Rimljana „repetito est mater studiorum“ vrijedi i u ovom slučaju. Ponavljanjem imena vaš će ga um veoma lako memorizirati. No nemojte to učiniti na glas više od jednog puta.

3. Povežite ime s osobnim karakteristikama

Sugovornikovo ime možete pretvoriti u igru tako da tijekom razgovora naučite neke njezine/njegove karakteristike. Naprimjer, upoznali ste avijatičarku Sofiju koja vam je veoma živo prepričavala radnju svog omiljenog filma.

S - Sofia

O – obožava

F – filmove

I – i

A – avione

No ovo nije jedini način. Druženje s osobom i stvaranje neke slike o njoj također može pomoći. Naprimjer, Klara je spomenula kako doma ima puno mačaka, stoga je možete zamisliti kao domaćicu sa stotinu mačaka u ludom stanu. Ona nikada neće znati da ju zamišljate tako, a ta će vam slika pomoći da zapamtite ime.

Istina je da vam za ovakve „igre“ potrebno malo više vremena da ih savladate, no u dva-tri navrata lako ćete i to naučiti.

4.  Koristite ime u razgovoru

„Ej Hana, možeš li mi molim te dodati čašu?“ ili „I Noel, što misliš o toj ideji?“ su rečenice koje često koristimo u komunikaciji s ostalima, a odlično nam služe kako bismo ponovili imena. Ipak pripazite da ne izgovorite ime prečesto jer biste mogli ostaviti dojam da osobu izrugujete ili da ne posjedujete osnovne sociološke vještine.


Slični članci: