20 činjenica koje niste znali o kavi

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica kave. Dvije su vrste kave –  arabika i robusta koja sadrži više kofeina od arabike. Najveći proizvođač kave je Brazil koji proizvodi gotovo dvostruko više kave nego Vijetnam i Kolumbija.

Na pitanje bez čega ne mogu zamisliti jutro, većina će jednoglasno odgovoriti – bez kave. I zato i ne čudi što ovaj omiljeni napitak ima svoj dan, 29. rujna, a različitim su ga aktivnostima i iznenađenjima obilježili i u hotelu Le Méridien Lav Split. Tako su master baristi hotela pripremili različite vrste kave i koktele od kave, u  suradnji s brendom Illy. Pažnju gostiju i posjetitelja hotela najviše je privuklo ukrašavanje kave, tzv. latte art, u kojem su se mogli okušati te karakteristična slastica hotela Le Méridien Lav Split  – francuski éclair, ovaj put prigodno s okusom kave kojeg je pripremio chéf Zdravko Perić.

Turska poslovica kaže kako „Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav", i dok će većina odabrati baš takvu, jaku za prvu jutarnju, mnoga psihološka istraživanja tvrde kako upravo omiljena vrsta kave može reći puno o osobnosti. Tako, primjerice, ljubitelji espressa pokazuju liderske sklonosti, dok su oni koji biraju macchiato neodlučni i skloni ugađanju drugima. Oni koji se odlučuju za capuccino kreativni su i druželjubivi, a ljubitelji crne, turske kave izravni su minimalisti.

Mnoge je inspirirala, mnoge svakodnevno oduševljava, o njoj su se pisale legende i priče, scenariji i poezija, a ovo je pregled 20 zanimljivih činjenica o kavi:

  1. Prema legendi, kavu je u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije i to tako što je primijetio da su njegove koze, nakon što su pojele bobice kave, počele „plesati“ i nisu mogle zaspati.
  2. Kava je zapravo crvena bobica koja raste na drveću i zapravo je voće.
  3. Potrebno je samo 10 minuta da kofein utječe na osobu koja je popila gutljaj kave.
  4. Jedna šalica kave sadrži dnevno preporučenu količinu hranjivih tvari kao što su vitamin B2 (11 %) , vitamin B5 (6%), mangan i kalij (3%) te magnezij i vitamin B3 (2%).
  5. Prva web kamera je izumljena zbog posude za kavu. Znanstvenici na Sveučilištu Cambridge su postavili kameru na poslu kako bi znali kad je posuda za kavu prazna.
  6. Kava ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masnoće.
  7. Godine 1675. Karlo II, engleski kralj, zabranio je rad kafićima u kojima se pila kavu jer je mislio da je to mjesto gdje ljudi smišljaju urote protiv njega i to nije jedina zabrana kave u povijesti.
  8. Kava povećava dozu adrenalina i ispušta masne kiseline te je preporuka popiti šalicu kave prije fizičke aktivnosti.
  9. Neki zastupaju stajalište da podrijetlo imena kave dolazi od arapske riječi „qahwa“ što bi u jemenskom prijevodu bilo arabijsko vino.
  10. Najveća šalica kave je skuhana u srpnju 2014. godine u Južnoj Koreji koja je sadržavala 3700 litara kave.
  11. Belgijanac George Washington je 1906. godine izumio instant kavu u Gvatemali.
  12. Sam miris kave može vas probuditi ujutro.
  13. Kava bez kofeina zapravo sadrži kofein.
  14. Prvu kavanu u Hrvatskoj, otvorio je Leopold Duhn 1748. godine u Zagrebu u kojoj su gosti osim kave mogli popiti čaj i čokoladu.
  15. Zašto znamo osjećati trnce kada popijemo malo kave? Zato što kava sadrži male kristale kofeina.
  16. Mlijeko u kavi smanjuje učinak kofeina.
  17. Preporučena doza je 2 do 4 šalice kave na dan. A smrtonosna doza je 100 šalica kave.
  18. Simfonija je poznatija kao Kantata o kavi koju je skladao Johann Sebastian Bach.
  19. Njemački kemičar Friedlieb Ferdinand Runge je prvi izolirao kofein iz kave i to na nagovor Johann Wolfgang von Goethe
  20. Ljudi koji piju kavu imaju niži rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa II, bolesti srca te Alzheimerove bolest. 

Slični članci: