12 ludih stvari koje se dogode ženskom tijelu u trudnoći

 Trudnoća je prekrasna stvar - na kraju krajeva, stvarate novo biće i novi život. No s druge strane, u trudnoći se ženskom tijelu dogode neke lude stvari na koje vas nitko nije upozorio...U nastavku donosimo 12 najluđih stvari koje se dogode ženskom tijelu u trudnoći! 

 • MOŽE VAM SE POJAVITI MLIJEKO I PRIJE PORODA

Poznato kao rana laktacija, ovo se može dogoditi tijekom posljednjeg mjeseca ili tjedna trudnoće - onda kada je tijelo stvarno spremno za dolazak djeteta. 

 • MOŽE VAM SE POVEĆATI BROJ STOPALA

Ovo se događa iz dva razloga: tijelo zadržava više vode tijekom trudnoće, a maternica stvara pritisak na vene kako se širi - što znači da je smanjen protok krvi do ekstremiteta. Ne brinite, većina žena se nakon poroda vrati svojoj uobičajenoj veličini cipela. 

 • VAŠA KOŽA MOŽE PROMIJENITI BOJU

Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnice stvaraju više melanina nego inače, zbog čega se na koži mogu pojaviti diskoloracije - obično na području čela i obraza. Ovo je samo još jedan do razloga zašto je važno nositi kremu sa zaštitnim faktorom. 

 • GUBITE KONTROLU NAD MJEHUROM

Osim činjenice da morate stalno ići na wc, moguće je i da kihnete ili zakašljete - i da vam malo pobjegne. Ups! 

SEBASTIAN MADER/INTERVIEW MAGAZINE
SEBASTIAN MADER/INTERVIEW MAGAZINE
 • DESNI VAM ČEŠĆE KRVARE

Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu utjecati na oticanje desni, zbog čega su osjetljiviji i često krvare. Također se češće može javljati i krv iz nosa. 

 • STALNO VAM SE "DIŽE ŽELUDAC"

Svi imamo mišiće na samom vrhu želuca koji sprječavaju dizanje želučane kiseline. Nažalost, tijekom trudnoće, zbog hormona se ti isti mišići opuštaju - zbog čega vam se stalno podriguje. Savjet: nemojte jesti nekoliko sati prije spavanja i držite glavu na povišenom dok spavate.

 • KOSA POSTAJE GUŠĆA

E pa, ovo je ugodno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u tijelu, kosa će vam biti najljepša ikad tijekom trudnoće. Ali nemojte se veseliti prerano: nakon što rodite, sav višak će otpasti. 

 • MOŽETE DOBITI NEOBIČNU VERTIKALNU LINIJU PREKO TRUDNIČKOG TRBUHA

Tri od četiri trudnice dobiju onu tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. Razlog su isključivo trudnički hormoni, a linija se jače nazire kod žena tamnije kože, a nakon poroda gotovo u potpunosti izblijedi.

 • VAŠA OSJETILA JAČAJU

Nismo sigurni je li ovo dobro ili loše, ali tijekom trudnoće istančava se njuh i okus. Sve će vam imati bolji i intenzivniji okus, ali ćete jednako tako i biti puno osjetljiviji na neugodne mirise...

 • KOŽA ĆE VAS JAKO SVRBJETI

U kasnijem stadiju trudnoće može se javljati nekontrolirani svrbež kože. Ovo se događa zbog kombinacije jako suhe kože (opet zbog hormona!) i zato što beba raste pa vam se koža jako rasteže. 

 • GLAS VAM SE MOŽE PROMIJENITI

Kako se u tijelu mijenja razina estrogena i proestrogena, tako se vaše glasnice šire - zbog čega možete zvučati kao dječak koji prolazi kroz pubertet... 

 • KOŽA VAM SJAJI

Istina je, stvarno postoji "trudnički sjaj" i razlog tome je povećan protok krvi. Bez obzira na sve vaše mučnine i krvarenje desnih te čudne linije po trbuhu, znajte da će vam koža izgledati savršeno! 


Slični članci: