Recept dana: mamina filana paprika

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina filana paprika

Mamina filana (punjena) paprika i mamina sarma – neponovljiv okus! Dva jela koja me najviše podsjećaju na mamu i moje djetinjstvo. Jednostavna su, a neodoljivo finog okusa!!! Obično moji pojedu meso, a sve paprike završe u mom tanjuru. Ne žalim se jer ih obožavam. Zato im ja uvijek napravim i par ćufti (sve isto samo bez paprike)...

Za 5 – 7 osoba

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta       

  • ½ kg mljevene junetine
  • ½ kg mljevene svinjetine
  • 1 ½ kg žute paprike babure srednje veličine
  • 1 luk  (sitno nasjeckan i podinstan)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta i podinstana)
  • 1 šnita špeka (narezana na sitne kockice)
  • 12,5 dag riže (oprana)
  • peršin  (sitno narezan)
  • celerov list  (sitno narezan)
  • 2 jaja
  • 1 litra kuhanog paradajza
  • žlica brašna (za zapršku) – po želji
  • žlica ulja  (za zapršku) – po želji
  • 2 goveđe kocke za juhu
  • začinska sol
  • ulje
  • sol
  • papar
Filana paprika
Filana paprika

Podinstajte glavicu luka i pred kraj dinstanja dodajte češnjak te ohladite. Špek sitno nasjeckajte i dodajte mljevenom mesu. Dodajte podinstani luk i češnjak, rižu, peršin i celer,  jaja, posolite, popaprite i dodajte začinsku sol. Paprike operite u vrućoj vodi, punite smjesom i slažite u lonac. Zalijte sa kuhanim paradajzom i vodom da prekrijete sve paprike i kuhajte na laganoj vatri.  Kad provriju, prema želji, dodajte zapršku od jedne žlice ulja, žlice brašna i  malo hladne vode. Također, zbog boljeg okusa možete dodati 2 goveđe kocke za juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 1 ½ h.

*Filanu papriku možete spraviti i isključivo od junećeg mesa (izbacite svinjetinu i špek) – ostali sastojci su isti.

Servirajte uz pire krumpir.