Recept dana: GUSJA JETRA (FOIE GRAS) NA GRANNY SMITH JABUKAMA

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gusja jetra na Granny Smith
Gusja jetra na Granny Smith

Sauteed Foie Gras je francuski specijalitet koje možete servirati i kao predjelo i kao laganu večeru. Pošto je danas veliki dan - rođendan mog supruga, a to je njegovo obožavano jelo, valja se potruditi...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta

  • 1/2 kg gusje jetre
  • 1 Granny Smith jabuka (oguljena i izrezana na šnitice)
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 15 g putra
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • krupna morska sol- za ukrašavanje
  • malo soli
  • malo papra

Izrežite jetra na šnite debljine oko 2 cm. Svaki komad posolite i poparite. Posipajte brašnom obje strane. Položite komade jetre na tanjur. (Nemojte držati jetru predugo izvan hladnjaka. Biti će previše mekana i biti će je teže spraviti!)
Zagrijte tavu na visokoj temperaturi. Dodajte malo ulja i putra te pustite da se prožme. Kada provri, dodajte narezane jabuke. Okrećite ih, tako da ravnomjerno zasmeđe. Preko njih pospite šećer. Protresite i kuhajte dok jabuke ne postanu lijepo karamelizirane. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur. )
Zagrijte drugu tavu na umjerenoj temperaturi, dodajte kap ulja, a zatim komade jetre. Pecite jednu i drugu stranu oko 1,5 -2 minute. Budite vrlo oprezni da se ne prepeče! Pecite jetru, tako da je u sredini srednje pečena. Izvadite je iz tave na tanjur. Sevirajte tako da na karamelizirane jabuke stavite topla jetra. Ukrasite vlascem i s malo krupne morske soli. Služite toplo. 

Gusja jetra na Granny Smith jabukama
Gusja jetra na Granny Smith jabukama