Dnevni meni za ponedjeljak 21. svibnja 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

VARIVO OD RAŠTIKE, Dalmacija

Varivo od raštike
Varivo od raštike

Raštika je biljka uzgajana u priobalnom području, na otocima i u Hercegovini, pa je slogično da je Dalmatinci i Hercegovci najbolje pripremaju.  Osobno ju jako volim i ukusnija mi je od svih drugih kupusnjača. Volim je na sve načine, kao japrak, u juhi i u varivu.

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja:  1 sat i 30 minuta, u express loncu 35 minuta

  • 20 - tak većih listova raštike
  • 5-6 krumpira
  • suha rebrica (količina po želji)
  • 4-5 deblje šnite pancete
  • 5-6 češnja češnjaka 
  • mljevena crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista. Kratko ju prokuhajte u vreloj vodi (cca. 5 minuta), ocijedite i narežite na rezance. U lonac stavite oguljene krumpire, suha rebrica, pancetu i češnjak. Posolite i popaprite pa dodajte mljevenu crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte dok se meso ne skuha. Kad je varivo gotovo, vilicom izgnječite krumpir.

*Servirajte uz domaće maslinovo ulje koje dodajte malo u svaki tanjur.

 prilog: Povrće narezano na štapiće

Povrće
Povrće

desert: KOLAČ OD MAKA

Kolač od maka
Kolač od maka

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 175C

Tijesto:

  • 3 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 dl ulja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 15 dag glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 15 dag maka
  • 10 dag marmelade od marelica ili višanja – za premaz

Čokoladna glazura:

  • 10 dag čokolade
  • 8 dag putra
  • 2 žlice štaub šećera
  • 3 žlice vode

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Zatim umiješajte ulje, a naizmjenično dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, mlijeko i mak. Dobro izmiješanu smjesu izlijte u namašten i pobrašnjen kalup pa pecite u pećnici na 175C oko 40 minuta. Pečeni kolač ohladite, premažite marmeladom i prelijte čokoladnom glazurom. Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kad dobijete glatku masu, maknite je s pare i umiješajte rastopljeni putar.

*Rastopite marmeladu sa malo mlake vode da se lakše razmaže.

Kolač od maka
Kolač od maka

Autor: Suzy JosipovićDatum: 21.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.