Dnevni meni za nedjelju 20. svibnja 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

juha:  AUSTRIJSKA BISTRA GOVEĐA JUHA

Govedja juha s knedlama
Goveđa juha

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta 

Vrijeme kuhanja: 2 sata

  • ½ kg govedine
  • 2 – 3 goveđe kosti (po želji)
  • 1 svežanj zelenja za juhu
  • ½ luka
  • 3 bjelanjka
  • sol
  • vlasac ili peršin za ukrašavanje

Operite meso, osušite ga, narežite na veće  komade i stavite u 2 litre hladne vode.  Luk narežite na kolutiće i popržite u tavici bez masnoće da posmeđi. Mesu dodajte oprane kosti, zelenje, prženi luk i kuhajte 2 sata. Ohladite juhu i skinite masnoću koja pliva na vrhu. Procijedite ju. Istucite bjelanjke sa 2,5 dl hladne vode, polako umiješajte u juhu i ponovno ju prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz kuhinjsku krpu i posolite. Pospite je sitno nasjeckanim vlascem ili peršinom i poslužite kao bistru juhu ili s bečkim jušnim prilozima. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren.

*za bistrenje juhe dobro je staviti komadić slezene ili jetra.

MARINIRANA PILEĆA KRILCA I BATACI „Lari i Penati“, Zagreb

Marinirana krilca i bataci
Marinirana krilca i bataci

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i mariniranja: 5 - 6 sati

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 20-tak pilećih krilaca i bataka
  • sok od 2 naranče
  • 1 žlica meda
  • 1, 5 dl soja sosa
  • 2 češnja češnjaka (neoguljena i zgnječena)
  • korica 1 naranče
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Pripremite marinadu od soka i korice naranče, meda, soja sosa, đumbira, soli, papra i češnjaka i stavite  krilca i batake u nju da stoje nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200C. Stavite krilca i batake u malo nauljen kalup te pecite otprilike pola sata. U međuvremenu marinadu kuhajte na maloj vatri, dok ne postane sirupasta, prelijte s njom krilca i batake i pecite još 10-tak minuta u pećnici da se glaziraju.

*Krilca možete marinirati i u limunu ili limeti, a možete ih peći i u tavi na slaboj vatri, potresajući tavu zajedno sa marinadom dok marinada ne postane sirupasta da se krilca lijepo glaziraju.

prilog: PEČENO POVRĆE (na roštilju, grill ili običnoj tavici)

Pečeno povrće
Pečeno povrće
  • razno povrće (luk, paradajz, paprika, tikvice, mrkva, patliđan...)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Pečeno povrće
Pečeno povrće

Ogulite, operite i narežite na šnite, kolute ili prutiće razno povrće, posolite i popaprite ga te prelijte maslinovim uljem. Kratko prepecite sa svake strane.

Pečeno povrće
Pečeno povrće

MAMIN BISKVIT S TREŠNJAMA/ VIŠNJAMA

Biskvit s trešnjama
Biskvit s trešnjama

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: oko 1 sat

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

Temperatura pećnice: 170C

  • 15 dag putra
  • 15 dag šećera
  • 4 kom jaja
  • 1 jogurt
  • 25 dag oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 naribana korica limuna
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 žlicu ruma
  • ½ kg trešanja ili višanja
  • sok 1 limuna
  • 3 vanilin šećera
  • štaub šećer – za posip (prema želji)

Zagrijte pećnicu na 170C. Putar i šećer dobro izmiksajte i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte jogurt, žlicu po žlicu prosijanog oštrog brašna u koji dodajte prašak za pecivo, cimet, koricu limuna, malo soli i malo ruma. ½ kg trešanja očistite i prelijte sa sokom 1 limuna i 3 vanilin šećera te umiješajte u smjesu. Sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i pecite u pećnici oko 1 sat.

Autor: Suzy Josipović

Datum: 20.05.2012.

Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.


Slični članci: