Dnevni meni za petak 18. svibnja 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: KOKTEL OD KOZICA

Koktel od kozica
Koktel od kozica

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

zelena salata izrezana na trakice

25 dag kozica

Dresing:

  • 5 žlica majoneze
  • 5 žlica kečapa 
  • par kapi Tabasca 
  • par kapi Worcestershire umaka
  • par kapi konjaka
  • sol

Kozice kratko blanširajte u toploj vodi. Zatim zelenu salatu posložite na tanjur. Ohlađene račiće posložite po salati i prelijte pripremljenim dressingom.

Dresing:

Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete gustu smjesu svijetlo crvene boje.

glavno jelo: PEČENE LIGNJE U PEĆNICI, dalmatinski recept

Pečene lignje u pećnici
Pečene lignje u pećnici

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 70 dag lignji
  • 60 dag krumpira (narezan na četvrtine)
  • ružmarin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1,5 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • svježi papar

Zagrijte pećnicu na 180C. Lignje očistite. Krumpir ogulite, narežite i zajedno sa lignjama posložiti u nauljen kalup za pečenje. Posolite, popaprite i dodajte nasjeckani ružmarin. Pecite poklopljeno u pećnici pola sata. Češnjak i peršin pomiješajte sa maslinovim uljem i bijelim vinom te time pred kraj pečenja zalijte lignje i krumpir. Otklopljeno zapecite još 5 – 10 minuta.

KREMA OD ČEŠNJAKA (ALIOLI), Španjolska

Alioli
Alioli - krema od češnjaka

Ovaj tradicionalni Španjolski umak od češnjaka ide dobro s lignjama, škampima, piletinom, krumpirom i paellom.. Obožavam ga... ali miris ni drugi dan ne nestaje! Preporučam kad vas hvata gripaalioli i gripe više nema...
Za 6 osoba

Vrijeme za pripremu: 15-ak minuta

  • 6 češnja češnjaka (očišćenih i grubo isjeckanih)
  • ½ žličice krupne morske soli
  • 1 žumanjak – može i ne mora
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1,8 dl maslinovog ulja

Stavite češnjak i sol u mužar i tucite dok ne dobijete fini pire. Stavite pire u zdjelu i dodajte žumanjak i limunov sok. Umutite. Polako dodajte ulje uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete gustu, glatku i kremu nalik majonezi. *Ulje dodajte vrlo polako, a miješajte žustro. Ako ste dodali ulje prebrzo, alioli će splasnuti! Može stajati u hladnjaku i do 5 dana.

*Krema će biti dobra i ako ne stavite žumanjak. Alioli spravljam i bez žumanjka i super je. 

desert: PITA OD LIMUNA

Pita od limuna
Pita od limuna

Vrijeme pečenja: 37 minuta

Temperatura pećnice: 170C

Tijesto:

  • 25 dag brašna
  • 12,5 dag putar
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • malo soli

Umiješajte prhko tijesto i stavite u hladnjak u prozirnu foliju na barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto i njime obložite okrugli kalup za pite. Pecite 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 170C, potom izvadite i dodajte nadjev.

Fila:

  • naribana korica od 3 limuna
  • 1,5 dl soka od limuna
  • 15 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 dl slatkog vrhnja
  • 4  cijela jaja
  • 3 žumanjka

Izmiješajte sve sastojke da se povežu i sipajte u sredinu polu pečene kore za pitu. Vratite u pećnicu pitu i pecite još pola sata na istih 170C.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 18.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti, private i thinkstock.com.


Slični članci: