Dnevni meni: utorak, 8. svibnja, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

juha: KREM JUHA OD ŠPINATA

Juha od špinata
Juha od špinata

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 75 minuta

  • ½ kg krupno izrezanog špinata
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckanog)
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • 4,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca
  • 6 dl mlijeka
  • naribana korica pola limuna
  • muškatni oraščić
  • putar
  • 3 žlice slatkog vrhnja

Špinat operite i narežite na trakice. Na putru prodinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte krumpir narezan na kockice te nakon minutu zalijte temeljcem i kuhajte 10 minuta. Dodajte mlijeko da provrije i dodajte špinat. Poklopite i kuhajte 15 minuta. Usitnite juhu štapnim mikserom. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i vrhnje.

Krem juhu od špinata možete spraviti i bez krumpira, tako da špinat operite i narežite na trakice. Na putru podinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte špinat, naribajte muškatni oraščić, pa dinstajte par minuta. Dodajte jušni temeljac i prokuhajte. Štapnim mikserom možete malo usitniti špinat. Izmiješajte malo mlijeka sa žumanjkom i škrobnim brašnom pa dodajte juhi. Pustite sve da nakratko prokuha.

Špinat možete zamijeniti i lišćem mladih kopriva, tako da koprivu očistite, operete i kratko blanširate. Sitno nasjeckajte 1 luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte vrelu vodu i blanširane koprive, 2 češnja češnjaka, čili, sol i papar. Kuhajte 20-tak minuta, dodajte mesnu kocku i još malo prokuhajte. Zatim izmiksajte štapnim mikserom i još prokuhajte minutu, dvije. Na samom kraju dodajte par žlica vrhnja ili par kapi maslinovog ili bučinog ulja.

glavno jelo: PILEĆI CORDON BLEU

Pileći cordon blue
Pileći cordon blue

Za 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 6-7 minuta svaki komad

  • 5 pileća filea
  • 5 šnita sira goude
  • 5 šnita šunke
  • brašno -za pohanje
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 jaje za pohanje
  • prezle za pohanje
  • putar i maslinovo ulje za pohanje
  • sol
  • papar

Umak:

  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • šalica slatkog vrhnja za šlag
    nasjeckani bosiljak

Priredite pileće filete tako da ih izrežete na šnite debljine pola centimetra i malo ih istučete. Posolite, poparite i na polovicu stavite šnitu sira i šunke. Preklopite pileći šnicl i pričvrstite čačkalicama po rubu. Uvaljajte u brašno s malo crvene paprike, jaja i prezle. Pržite u mješavini maslinovog ulja i putra u velikoj visokoj tavi na umjerenoj vatri sa jedne i druge strane oko 6 - 7 minuta.

 Servirajte toplo uz rižu, tjesteninu ili kuhano povrće te umak od vrhnja.

desert: BRZI ČOKOLADNI KOLAČ

Čokoladni biskvit
Čokoladni biskvit

Vrijeme pripreme: 10-15 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta + 15 minuta

Temperatura pećnice: 250C pa 180C
Biskvit:

  • 2 jogurta
  • 2 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 čaše brašna
  • 2 žlice kakaa
  • prstohvat cimeta 
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 čaša ulja

Glazura: 

  • 14 žlica šećera
  • 14 žlica mlijeka
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 6 dag putra

Zagrijte pećnicu na 250C.

Biskvit: ručno izmiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer, cimet, brašno, kakao, sodu bikarbonu i ulje. Tijesto sipajte u nauljeni kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata: prvih 15 minuta na 250°C, a onda smanjite na 180°C i pecite još 10-15 minuta. Dok se kolač hladi, pripremite glazuru.
Glazura: Šećer, mlijeko, putar i čokoladu skuhajte na pari i još vrelu glazuru prelite preko kolača koji smo prije toga izbockali  vilicom da bi glazura što bolje upila.

Čokoladni kolač
Čokoladni kolač

Autor: Suzy JosipovićDatum: 08.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.