Dnevni meni: petak, 11. svibanj, 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: ŠKAMPI U PRŠUTU

Škampi u pršutu
Škampi u pršutu

Tko bi rekao da škampi i pršut tako dobro pašu? Jako jak, intenzivan, pun okus... prefino!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 45 minuta

  • 16 očišćenih repova škampi
  • 16 šnita pršuta (tanko narezanih)
  • sok 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • svježi crni papar

Svježe škampe očistite od ljušture i repove marinirajte u maslinovom ulju i limunu. Repove omotajte tankim šnitama pršuta. Učvrstite ih čačkalicom. Na malo maslinovog ulja na zagrijanoj tavi kratko prepržite „smotuljke“ sa svih strana i još tople servirajte.

glavno jelo: ŠKARPINA U PEĆNICI S POVRĆEM, dalmatinski recept

Škarpina iz pećnice
Škarpina iz pećnice

Za 4- 6 osoba

Vrijeme pripreme:60 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg – 1,5 kg bijele ribe (škarpine ili zubatca ili orade ili miješano)
  • ½ kg krumpira (narezana na šnite)
  • 2 luka (narezanog na četvrtine)
  • 2 svježa paradajza (narezana na četvrtine)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 20 otkoštenih crnih maslina 
  • limun (narezan na šnite)
  • ružmarin (nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 10 dag putra
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 C. Krumpir posolite, popaprite, pospite peršinom, ružmarinom pa rasporedite po vatrostalnoj zdjeli koju namažite maslinovim uljem. Dodajte masline, putar, luk, paradajz i češnjak te zalijte vinom. Škarpinu posolite, popaprite, malo razrežite, umetnite u nju šnitice limuna te je stavite na povrće u zdjelu. Pecite u pećnici oko 45 minuta. Povremeno zalijte sa malo vlastitog safta ili vode, te pred kraj otklopite da se zapeče.

*Povrće koje ste pekli uz škarpinu, usitnite štapnim mikserom i poslužite kao ukusan umak.

desert: BISKVIT S LJEŠNJACIMA  I ČOKOLADOM moje sestre Lane  

Biskvit s lješnjacima i čokoladom
Biskvir s lješnjacima i čokoladom

Moja najmlađa kćer Tara (11. god.) sama je napravila ovaj kolač.  Kaže, jelo joj se nešto slatko, otvorila je maminu kuharicu na kompjuteru i izabrala ovaj kolač...nije bilo lješnjaka pa je stavila mljevene orahe... cijele kuća je mirisala...a kolač – prefin!

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup promjera 22 cm

  • 20 dag krupnije mljevenih lješnjaka
  • 3 jaja
  • 15 dag šećera
  • 5 dag brašna
  • 6 dag omekšanog putra
  • 5 dag čokolade
  • putar za kalup

Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja i šećer umutite pjenasto. Dodajte prosijano brašno, zatim postupno dodajte putar, lješnjake i čokoladu sjeckanu na komadiće. Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta.

*Poslužite sa sladoledom od žute vanilije. Umjesto lješnjaka možete koristiti orahe i bademe.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 11.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.


Slični članci: