"Villa Melana" - spoj prirodne ljepote, tradicije i minimalizma

Priča o Villi Melani započela je s fotografijom

Fotografija je nastala na prirodno stvorenom platou na strmoj padini Pera Melanije u Tyrosu u Grčkoj. Mjesto je to gdje krajolik nježno obavija sve oko sebe, stvarajući tako malo svetište koje je zaštićeno od topline, ali i ublažava udare vjetrova iz daleke vode. Pomoću fotografije, arhitekti Valia Foufa i Panagiotis Papassotiriou dizajnirali su minimalno invazivnu strukturu na savršeno smještenoj visoravni.

Dom je pravokutnog oblika i podijeljen na tri različita volumena. Vizualno, naglasak je stavljen na središnji dio – to je mjesto gdje su smještene sve zajedničke aktivnosti. Prostor je odjeven u lokalni arkadijski kamen, a pomoću kosog krova i kamina uokviruje se pogled prema horizontu. Pametno iskorišteni materijali i u bijelo obojani objekti čine sve da odbijaju jaku sunčevu svijetlost, ali i zadržavaju toplinu unatoč hladnim, jakim vjetrovima.

Središnji kameni volumen započinje i završava dvjema manjim, bijelim objektima. Veći, staklom obloženi objekt sadrži spavaće sobe, kupaonice i ostala privatna područja; dok drugi služi kao natkriven prostor. Uz vanjsku garnituru, nalazi se i vanjski bazen koji završava na mjestu gdje je sam obod te ga tako pretvara u infinity bazen.


Slični članci: