Tko kaže da garaža ne može postati ugodan dom?

U staroj industrijskoj zoni u Amsterdamu, mjestu gdje je najjača industrija brodarstva, Studio Appleo dobio je zadatak da od stare automehaničarske garaže koja se nalazi nedaleko od dokova, stvorio topao, obiteljski dom. Jesu li u tome uspjeli? Procijenite sami.

Očuvanje baštine zgrade bilo je ključno pri projektiranju originalnog i vrlo funkcionalnog interijera. Garaža, sada dom mlade obitelji, ima 155 kvadratnih metara te je u obliku slova Y koji joj omogućava otvoren plan te potiče na druženje. Prostor je podijeljen na tri zone: kuhinju, dnevni boravak i knjižnicu te dječju dnevnu sobu. Kuhinja i dnevni boravak smješteni su na svjetliju i prometniju stranu ulice, dok se dječje i ostale sobe nalaze u privatnijem dijelu garaže.

Garaža pretvorena u obiteljski dom

Industrijski elementi začinili su interijer, a ono što posebno oduševljava je 6 metarska mramorna ploča koja kuhinjom čini jednakopravnom s dnevnim boravkom.  Beton kao pod, prilagođeni namještaj i čelični prozori te okviri vrata stvaraju jedinstveni identitet ovog doma.

Zanimljivo da je ovaj dizajnerski proces bio veoma ograničen budžetom te je većina građevinskih elemenata pametno redizajnirano, dok je većina budžeta potrošena na kuhinju i novu fasadu.

Garaža pretvorena u obiteljski dom

Slični članci: