Ova solarna moderna kuća djelo je švedskih studenata

HALO house

HALO kuća nalazi se u Göteborgu u Švedskoj, a sagradio ju je tim od 14 studenata sa Chalmers Universityja kako bi upali i natjecali se na Solar Decathlonu u Kini. Kuća je nazvana „HALO“ po svjetlećem krugu koji se nalazi oko Sunca te je potpuno energetski održiva isključivo uz pomoć solarne energije.

Njezin zaobljen krov izrađen je od monokristalnog silicija i fotonaponskih solarnih ćelija postavljenima na akrilu pokrivenim s jakim polimerom, a čine ju male privatne sobe i velika zabavna područja kako bi ljude odmaknuli od rastućeg trenda društvene izolacije.

HALO house
HALO house

Unutar 60 kvadratnih metara i samom srcu kuće nalaze se kuhinja, kupaonica i tehnička soba koju karakterizira poseban sustav grijanja i hlađenja s 95% povrata energije. Mali dom je opremljen i s 4 spavaće platforme i poluzatvorene palube napravljene od toplinski obrađenog drva. Blagovaonica je osmišljena tako da kombinira prirodno dnevno svjetlo i energetski učinkovitu LED rasvjetu, a zajedno s dnevnom sobom nalazi se u velikom polukružnom prostoru kako bi se ukućani češće družili.

HALO house
HALO house

Slični članci: