Pogled s terase o kakvom mnogi sanjaju

Ova betonska trokatnica u Paphosu na otoku Cipru ugrađena je u strmu stijenu što jasno dovodi do predivnog panoramskim pogleda na kojem bi mnogi zavidjeli na slikovitu regiju koja se nalazi ispod. Dizajnirao ju je lokalni arhitektonski studio Vardastudio koji je zamislio ulazak u kuću s najviše razine gdje se nalazi parking zatvoren iza rešetaka. Shema središnjeg koncepta je konfiguracija vertikalnog prostora, a da se pritom pametno iskorištava morfologijski pristup, privatnost i pogled.

Kuhinja, dnevni boravak i blagovaona imaju pristup bazenu i terasi, od kojih su oba okrenuti od litice prema horizontu. Sekundarne funkcije poput skladištenja i kupaonica nalaze se u najdubljem dijelu plana. Pojedini prostori kao što su parkiralište, veranda i bazen nalaze se na tri različite razine, no gledajući s ulice, ova kuća ima diskretnu prisutnost samo jednog kata.

Velike količine betona izgledaju kao da plutaju po brdu stvarajući neočekivani sastav koji se pojavljuje kako bi prkosio gravitaciji. Kuća je napola uronjena u zemlju te je pomoću tla izolirana kompletna unutrašnjost. Toplinska masa zraka s litice činit će kuću svježom tijekom ljeta i toplom u zimi. Veliki južni prozori bili su obavezni  kako bi se povećali potencijalni pogledi na dolinu, dok se uporaba rešetaka i prevjesi nametnula kako bi kontrolirala pasivne solarne dobitke koji ovise o sezoni.


Slični članci: