Pametno rješenje za male prostore: vrt na balkonu

Dom koji se nalazi u maloj i uskoj uličici u Hanoju u Vijetnamu imena „QT House“, manja je verzija tipične kuće u nizu koja je u „sendviču“ između dva susjedna stana kao i mnogi ostali domovi u Vijetnamu u brzo rastućim gradskim četvrtima. Ove visoke, uske kuće - svaka povezama s svojim susjedom – nedostatak vrta i dvorišta nadoknađuju kreiranjem istih na svojim balkonima.

Čist i minimalistički dizajn uske, četverokatne kuće koju je dizajnirao studio Landmark Architects, obiluje prirodnim materijalima i zanimljivim dizajnerskim detaljima. Na prvoj razini, društvena područja su međusobno povezana u jedan kontinuirani prostor. Zapuštena željezna metalna ploča s laser-cut ispisanim kućnim redom skriva stubište. Željezo također uokviruje prozore u spavaćoj sobi. 

QT House by Landmak Architecture

Sobe se nalaze na drugoj i trećoj razini. Arhitekti opisuju četvrti kat kao funkcionalni mix na kojem se nalaze zabavne sobe, sobe za goste, vešeraj, mali vrt i krov s krovnim prozorom koji omogućuje izravan kontakt s vanjskim svijetom.

Sam vrt na balkonu vrlo je jednostavan: drvo, nekoliko kamenja, klupa za sjedenje i ogromni krovni prozori kroz koje prolazi prirodna svjetlost i čini ga većim nego što jest.

QT House by Landmak Architecture

Slični članci: