Koje savjete za uređenje interijera nam je dala Mirjana Mikulec?

Poznata dizajnerica interijera, Mirjana Mikulec, predstavila je knjigu "Predsoblja, garderobe i spremišta" koja donosi mnoštvo kreativnih savjeta. Riječ je o osmoj knjizi u nizu o uređenju interijera koja zaokružuje sve važne prostorije u domu pa je tako, nakon dnevnih boravka, dječjih i spavaćih soba, kupaona, balkona i terasa, red došao i na dijelove životnog prostora koji se često neopravdano zanemaruju, a mogu postati personalizirani zanimljivi dijelovi doma.

Knjiga je podijeljena u tri tematske cjeline – predsoblja, garderobe i spremišta – te donosi korisne savjete koji se odnose na odabir stila uređenja, kao prvi korak u daljnjoj razradi tematskih kreativnih rješenja, zatim pravilan odabir boja, rasvjete te detalja koji će svakom prostoru dati osoban potpis ukućana. Također, vrlo je važno napomenuti kako knjiga uz kreativne savjete čitateljima pruža i praktične informacije vezane uz budžetiranje troškova. Pa tako uvijek možete svoj prostor osvježiti nekim starim elementom kojeg je moguće samostalno preurediti i dodijeliti mu sasvim novu funkciju.  Povodom izlaska njene najnovije knjige, porazgovarali smo s autoricom i postavili joj nekoliko pitanja na koje vjerujemo da i vi želite znati odgovor.

Gdje pronalazite inspiracije za svoje knjige?

Ideja da započnem pisati knjige o uređenju interijera došla je zapravo spontano. Kao što vam je možda već poznato, godinama sam redovno pisala članke za razne dnevne novine, od Jutarnjeg i Večernjeg lista do specijaliziranih časopisa poput Elle Decora, a moji su tekstovi objavljivani i na različitim internetskim portalima. Prve dvije knjige "Ulazak u svijet interijera'"i "Svijet interijera"zapravo su većim dijelom nadopunjena i naknadno posebno prilagođena kompilacija mojih već ranije objavljenih tekstova, dok sam za noviji serijal knjiga, od kojih je zadnja izašla nešto manje od mjesec dana, krenula iz početka i za svaku napisala u potpunosti nove, još neobjavljene tekstove. Inspiraciju za svoje knjige zapravo nalazim u svom radu, što se može vidjeti i iz neizostavnog dijela svakog mog priloga u vidu praktičnih savjeta koje doista uvijek volim podijeliti sa svojim čitateljima. 

Što mislite, koliko su Hrvati otvoreni kad je u pitanju uređenje interijera?

Rekla bih da je uređenje vlastitog prostora danas u Hrvatskoj popularnije nego što je to bilo ranije, čemu je sigurno pridonijela i popularizacija uređenja interijera kroz medije. 

Koji stil uređenja interijera je trenutno popularan?

Različiti klijenti uvijek će "naginjati" različitim stilovima. Trenutno je u trendu povratak prirodnom, u smislu materijala i tekstila, ali i organskih linija namještaja, kao i pronalaženje što originalnijih rješenja u smislu dekorativnih detalja. Ukratko, sve se više izbjegavaju ,,ziheraška'' i traže kreativna rješenja

Koliko često vi mijenjate interijer svog doma?

Teško je reći da često ",korjenito" mijenjam čitavu vizuru svog doma, ali se zato dosta često igram s razmještajem slika i ostalim dekorativnim detaljima u stanu. Volim i osvježiti interijer ponekim novim jastučićem za sofu ili novim obodom stare lampe, a vodim računa i o tome da me uvijek u stanu dočeka svježe cvijeće u vazi.

Kako na jednostavan način osvježiti spavaću sobu?

Najefikasniji način je promjena boje zida ili tapete. Izgled će se također značajnije promijeniti i kupovinom nove presvlake za krevet, kao i viseće centralne rasvjete. Detalji su ti koji unose "dušu" i originalnu atmosferu u svaku prostoriju. Nekoliko manjih ogledala različitih okvira ili pak pokoji uokviren poster s vašim omiljenim detaljem sigurno će uvelike izmijeniti ne samo izgled vaše spavaće sobe, već i učiniti da se u njoj drugačije, bolje osjećate.

Koje boje preporučate za dnevnu sobu?

Izbor boja je prije svega osobni izbor. Volim reći da su boje, ali i interijeri općenito poput živih osoba – svaka ima svoj karakter. Netko se uz neku boju osjeća ugodno, dok će ista boja kod drugih izazivati nemir. Zato možda osobno najviše volim neutrale, pojačane s detaljima u žarkim, snažnim tonovima, koji će uvijek dobro poslužiti za stavljanje konačne "točke na i".

Uređenje kojeg dijela doma vam predstavlja posebno zadovoljstvo?

Mogu potvrditi da je to uređenje dječje sobe. Razlog je u stvari više osobne prirode, jer volim biti "aktivnim sudionikom" u odrastanju svojih kćeri, a kroz promjene koje se unose u dječju sobu, sukladno dobi djeteta, nekako lakše pratim i prihvaćam da neće zauvijek biti moje "male djevojčice". 


Slični članci: