Kako urediti malenu spavaću sobu?

Samo zato što je vaša spavaća soba malena, ne znači da ne možete ništa napraviti po pitanju njenog izgleda. Zahvaljujući ovim trikovima, koji su itekako upotrebljivi u bilo kojem stilu i budžetu, vrlo lako možete stvoriti iluziju velike i prostrane spavaće sobe.

Postavite ugradne police

Ako imate malenu spavaću sobu, vrlo vjerovatno nemate dovoljno prostora za skladištenje stvari. Plitke ugradne police mogle bi biti odlično rješenje, a time biste dobili potreban prostor za odlaganje stvari, ali i održali površinu poda slobodnom. Police neka ne budu dublje od 30 centimetara, a ako možete, pokušajte ih postaviti do stropa kako bi visina sobe izgledala viša. Osim toga, zadnji zid iza polica obojite u kontrastnoj boji kako biste stvorili dojam dubine.

Razmislite o svijetlim bojama

Tamne boje na prvu se mogu učiniti praktičnije, ali činjenica je da prostorije čine manjim. Naime, što je svijetlija nijansa boje u vašoj sobi, to će prostor djelovati prozračnije i otvorenije. Stoga uzmite u obzir nijanse kao što su svijetlo plava, siva, zelena, žuta i krem.

Obojite strop

Iako ste vjerovatno čuli da svijetao, bijelo obojeni strop prostoriju može otvoriti, razmislite o njegovom bojanju. Naime, strop obojen u svijetle nijanse ili pak s teksturom, automatski privlači poglede prema gore, pa će se time činiti višim, a time i cijela soba većom.

Investirajte u ogledalo

Sjetite se ogledala od zida od zida kojsi su bili popularni 70 - ih godina - vjerovatno ne želite baš to u svojoj spavaćoj sobi, ali razmislite o ogledalu manjih dimenzija ili zanimljivog oblika, jer činjenica je da ogledala prostoriji daju prostranost, reflektiraju svijetlost i otvaraju cijeli prostor.

Pucajte na veliko i široko

Veliki broj ljudi misli da je u maleni prostor najbolje smjestiti i komade nameštaja koji su malenih dimenzija. Ali, razmislite o tome još jednom! Bolje je da, gdje je to moguće, koristite duge i široke komade namejštaja - dugačke zavjese, visoko cvijeće, široke police...


Slični članci: