Kako spojiti interijer s eksterijerom, a da se razlika ne osjeti?

Arhitektonski biro Open Form nedavno je završio s redizajnom LeJeune rezidencije, odnosno kuće u nizu iz 1890-ih godina u Plateau-Mont-Royal četvrti u Montrealu. Optimiziranje interijera od 77 kvadratnih metara bio je ključan dio pri osmišljavanju dizajnerskog procesa. Osim toga, vlasnici su imali svoju viziju te svoj način života koji su željeli ukomponirati u dom – otvoreni prostor u prizemlju morao je biti u direktnoj interakciji s dvorištem koje se nalazi iza kuće.

LeJeune rezidencija, Architecture Open Form, Montreal

Želja vlasnika da tijekom toplijih godišnjih doba „žive vani“ rezultirala je dizajnom u kojem se jednaka pažnja posvetila uređenju eksterijera i interijera – jednako je trebalo biti udobno i u dnevnoj sobi i na terasi. Umjesto klasične blagovaonice, postoji otvoren prostor između kuhinje, dnevne sobe i terase, a namještaj je potpuno prilagođen potrebama vlasnika.

LeJeune rezidencija, Architecture Open Form, Montreal

Ovu dvoetažnu kuću u nizu krasi ulaz osvijetljen skulpturalnom rasvjetom koja gostima želi dobrodošlicu te stvara iluziju da se radi o ogromnoj prostoriji. Crna knjižnica služi kao tranzitna prostorija između ulaza i otvorenog tlocrta prizemlja. Rasvjeta je ključna u dizajnu interijera ove kuće – dijelom pomična, dijelom fiksirana služi svojoj, ali i dekorativnoj svrsi. Odsustvo fizičkih granica između funkcionalnih prostora ne samo da povećava životni prostor, nego i savršeno odgovara dinamičnom načinu života.

LeJeune rezidencija, Architecture Open Form, Montreal

Slični članci: