Impresivan unutarnji bazen u podzemnom dijelu kuće

"Casa Luna" nalazi se na periferiji Milana i projekt je biroa Buratti Architetti koji proizlazi iz želje vlasnika da pretvori dvoetažnu staru kuću u svoj novi dom - u dom koji mu u potpunosti odgovara te ispunjava njegove potrebe i strasti. Već na samom ulasku, iznimno komprimirani prostor ponosno pokazuje sve materijale koje karakteriziraju prizemlje: dimljeni sivi hrast; tamni, toplinski obrađeni, drveni (keseten) klizni paneli i fiksni komadi lakiranog namještaja u prugastom arišu. Nakon ovog područja, otvara se srce kuće, odnosno dnevni boravak s monolitnim crnim, sirovim željeznim totemom koji uključuje kamin i televiziju. Veliki okrugli stakleni stol definira blagovaonicu i uvodi u kuhinju nehrđajući ćelik kao osnovno materijal.

Casa Luna by Buratti Architetti

Cijelo prizemlje je dizajnirano od strane Buratti Architetti biroa kao sustav prostora koji su međusobno povezani, nikad u potpunosti podijeljeni, zahvaljujući pokretnim drvenim pločama. No mogu se odvojiti pomoću različitih potprostora. Cilj projekta je generirati, otvoriti i organizirati funkcije velike unutrašnjosti, a ne je podijeliti u sobe. Nakon što ćete proći pored velike staklene kocke u kojoj se nalazi tuš kabina, ući ćete u intimniji i rezerviraniji dio kuće, točnije u spavaću sobu.

Casa Luna by Buratti Architetti

Krevet, walk-in ormar i kupaonica. Ovdje je fokus na veliki središnji element s tri različita lica: s bijelim lakiranim prugastim arišom koji definira garderobu; s tamnim sustavom ogledala na ulazu u spavaću sobu te s crnim lakiranim policama za knjige, radni stolom i TV-om. Kupaonica nije izolirani prostor, već djeluje uzajamno s ostalim dijelovima spavaće sobe mijenjajući konfiguraciju zahvaljujući drvenim kliznim površinama koje se mogu potpuno zatvoriti ili otvorili.

Casa Luna by Buratti Architetti

Dva kata doma povezana su stubištem s konzolnim drvenim stubama zatvorenima visokim ružičastim staklenim pločama. Taj element povezuje dvije različite atmosfere u kući i postaje posebna pozadina za dva glavna mjesta. Podzemna etaža vrlo je neobična površina - riječ je o ograđenom i dramatičanom prostoru gdje su zidovi, podovi i stropovi završeni korištenjem tople sive betonske smole. U tom sirovom i monokromatskom prostoru, svijetli volumen bazena ističe se kao velika vitrina u kojoj voda i rasvjeta daju različite kromatske atmosfere.

Casa Luna by Buratti Architetti

Ulaz u bazen potpuno je prekriven u crnom kamenu kao uski taman prolaz u bistroj vodi. Istraživanje boja, materijala i kontrasta bilo je vrlo važno tijekom trajanja izvođenja projekta pa tako u blizini prirodnih sirovina koegzistiraju i neke sjajne površine kao što su ružičasta stakla, tkanine u duboko zelenoj boji pa čak i u žutoj u nekim dijelovima namještaja, dajući prostoru "zraku sunca". 

Casa Luna by Buratti Architetti

Slični članci: