Impozantno kazalište u Kini

Wuxi Grand Theatre

Zapadno od kineskog glavnog grada Šangaja nalazi se kulturna institucija koja nalikuje na poznatu operu u Sydneyu. Wuxi Grand kazalište impozantna je građevina koja samom svojom pojavom nagovještava da se unutar njegovih zidina zbiva nešto uistinu posebno.

Kazalište je djelo finskih PES arhitekata, a smješteno je na  umjetno izgrađenom poluotoku na jezeru Taihu. Visoko je nevjerojatnih 50 metara, a 8 gigantskih krovova raširena su kao krila leptira. Arhitektonski koncept uistinu je poseban: unutar željeznih “krila” nalaze se tisuće LED lampi koje mijenjaju boju ovisno o predstavi koja je na repertoaru. Također, na glavnom ulazu nalazi se 50 svjetlećih stupova koji drže krov lobija i nastavljaju se vani uz jezero. Kako bi naglasili kinesku tradiciju, kroz cjelokupnu građevinu proteže se bambus, najrašireniji kineski materijal.  

Vrhunska akustika glavne dvorane postignuta je korištenjem 15,000  blokova bambusa,  a 20,000 ručno izrađenih staklenih cigli iskorišteno je za zakrivljeni zid auditorijuma koji gleda na jezero. Impresivno, zar ne?

Wuxi Grand kazalište ušlo je u uži izbor za nagradu na ovogodišnjem Festivalu svjetske arhitekture koji se od 3. – 5. listopada održava u Torontu. Mi glasamo za njega!


Slični članci: