Biste li mogli živjeti u ovakvom stanu?

Ova stambena obnova na Tajvanu zauzima zgradu izvorno izgrađenu od strane japanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Kao dio Huangpu sela, tajvanskog prvog vojnog naselja, brzo je nastala zapuštenost nakon što je Japan ostao poražen. Selo nisu htjeli razrušiti, već su ga naveli kao zaštićenu kulturnu znamenitost. 2015. godine građane se novačno ohrabrivalo kako bi se doselili nazad u selo.
 
HAO design studio dobio je zadatak obnoviti jedan stan u Huangpu selu, no morao je zadržati sve izvorne strukture građevine i održati povijesni kontekst. Ovaj je neobičan stan zamišljen kao eksperimentalni dnevni studio, objekt koji je dizajniran za radionice i predavanja domaćina. Shema umjetničke rezidencije dala je članovima projekta obnove da u praksi iskuse njihove unutarnje dizajnerske vještine.

HAO design

U samome stanu nije bilo vode ni struje, a cijela je zgrada bila u ruševnom stanju. S obzirom na povijesni značaj ovog objekta i njegove posebne kulturne vrijednosti, dizajnerski je tim nastojao stvoriti prostor koji nije bio u sukobu s postojećom arhitekturom.
 
Na primjer, krovne pločice su obilježje japanske zgrade, međutim, zbog njih je curilo u stan što je dizajnerima stvaralo doista ozbiljan problem. Crvena vrata, simbol vojnog naselja, već je zamijenjen modernim aluminijskim vratima, stoga su odlučili predstaviti industrijsko obilježje Kaohsiunga ugradivši crvena vrata teretnog kontenjera koja odražavaju kulturu i krajolik Kaohsiung grada. 

HAO design

Slični članci: